A NASA bemutatta a Holdra való visszatérésre tervezett új szkafandereket

2019.10.16. · TECH

Miközben SpaceX magánűrcég vezetője, Elon Musk a bolygóközi utazásról álmodozik, az amerikai állami űrhivatal, a NASA pedig a Marson szondázgat, az ügynökség szép csendben készíti elő az Artemis-programot, amelynek célja, hogy 2024-ben eljuttassa a Holdra az első női és a következő férfi asztronautát.

Mivel nő még nem járt a Holdon, az ottani létnek és munkának megfelelő, nőkre szabott szkafandert sem gyártottak eddig. A NASA keddi eseményén most bemutatta az első női űrruhákat (és azok férfi változatait), amiket kifejezetten az Artemis-programra terveztek.

Az űr- és holdsétára, vagyis az űrhajón kívüli tevékenységekre tervezett, a fehér dominancia mellett szokatlanul sok pirosat és kéket tartalmazó ruhában könnyebb sétálni, lehajolni és forogni, míg az erős narancssárga színű másikat az Orion űrhajóban való utazásra, a kilövésre és a visszaérkezésre tervezték. Utóbbi tartalék oxigént és nagyobb védelmet biztosít arra az estre, ha a hajóban csökkenne a légnyomás – a tervezők szerint akár hat napig is túlélhetnek az asztronauták ebben a ruhában.

A NASA-t vezető Jim Bridenstine, és az űrruha egyik tervezője, Kristine Davis
photo_camera A NASA-t vezető Jim Bridenstine, és az űrruha egyik tervezője, Kristine Davis Fotó: ANDREW CABALLERO-REYNOLDS/AFP

„Az űrhajósok ebben a ruhában a fejük fölé tudják majd emelni a kezüket, amire a mai űrruhákban nem képesek, ahogy az Apollo-program során sem voltak” – mondta a NASA egyik ruhatervezője, Amy Ross, míg az űrhivatalt vezető Jim Bridenstine hozzátette: „Emlékeznek arra, hogy Neil Armstrong és Buzz Aldrin hogy ugráltak a Hold felszínén? Most már ténylegesen sétálni is tudnak majd a Holdon, amire az eddigi szkafanderek nem adtak lehetőséget.”

A ruhákat úgy tervezték, hogy –150 Celsius-foktól 120 fokos hőmérsékletig bírja a strapát, és a márciusi égésből tanulva jóval több méretben gyártanak majd belőlük. Idén márciusban el kellett halasztani az első olyan űrsétát, amit két nő tett volna meg, mert nem volt a NASA-nak két női szkafandere, ami méretre passzolt volna Christina Koch-ra és Ane McClainre is – utóbbi helyett így egy férfi, Nick Hague kísérte el Koch-ot. Az első teljesen női sétát október 21-én hajtja majd végre Koch és Jessica Meir.

Kristine Davis tervező az Orion űrhajón dolgozó egyik vezető mérnök, Dustin Gohmert mellett
photo_camera Kristine Davis tervező az Orion űrhajón dolgozó egyik vezető mérnök, Dustin Gohmert mellett Fotó: ANDREW CABALLERO-REYNOLDS/AFP

A NASA eredeti tervei szerint 2028-ban tért volna vissza a Holdra, de Donald Trump kormányának sürgetésére négy évvel előbbre hozták a céldátumok, így felpörögtek az események a hivatalnál a különböző fejlesztésekben. Egy szeptemberben kiírt pályázat értelmében például november 1-ig jelentkezhetnek a nagy űrtechnológiai cégek, hogy olyan leszállóegységet javasoljanak, amit ilyen kevés idő alatt meg lehet építeni biztonságosan.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás