Elképesztő metánkibocsátással jár az Oktoberfest

2019.10.28. · tudomány

Minden szempontból lehengerlő számokat hoz a müncheni sörfesztivál, az Oktoberfest. A másfél millió lakosú várost ilyenkor hatmillió turista keresi fel, akiknek több mint két hetük van, hogy annyit egyenek és főleg igyanak, amennyit csak bírnak. A fesztivál résztvevői ennyi idő alatt összesen 250 ezer sertéshúsból készült kolbászt és félmillió csirkét falnak fel, és 7 millió liter sört isznak meg, miközben vízből és limonádéból 1,1 millió liter fogy.

De vajon mekkora károsanyag-kibocsátással jár egy ilyen örömünnep?

A müncheni Műszaki Egyetem kutatóit is ez a kérdés foglalkoztatta, ezért a tavalyi Oktoberfest idején levegőmintákat vettek a helyszín környékéről. A szervezők ugyanis – úgymond biztonsági okokból – nem engedték be őket a fesztivál területére.

Az adatok összesítésénél az egyetem munkatársai figyelembe vették a szélirányt és a szélsebességet is, végül arra jutottak, hogy a fesztivál önmagában 1500 kilogramm metán légkörbe juttatásáért felelős. Másodpercenként és négyzetméterenként 6,7 mikrogramm került a levegőbe a fokozottan üvegházhatású gázból: tízszer annyi, mint például Bostonban egy átlagos napon.

photo_camera Október 6-án, az idei Oktoberfest zárónapján a megkönnyebbült felszolgálók mulatnak. Fotó: Felix Hörhager/dpa Picture-Alliance/AFP

Az eredményeket ismertető tanulmány egyelőre csak preprint formában létezik, jelenleg értékelési fázisban van, és ha megalapozottnak találják, az Atmoshperic Chemistry and Physics című folyóiratban fog megjelenni.

Bár viccesebb lenne, a jelenséget mégsem magyarázza teljes egészében a vendégsereg által kibocsátott nagy mennyiségű bélgáz, és nem is a kilégzett levegő a ludas. Sokkal inkább a szabadtéri gázfőzők és -melegítők sokasága teszi valóságos metánpalackká az Oktoberfestet.

A kutatók egyelőre mindebből annyi következtetést vontak le, hogy a jövőben a hasonló fesztiválokkal is számolniuk kell a kibocsátáscsökkentés lehetőségeit kereső tudósoknak.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás