Húszmillió fát ültetnek a YouTube sztárjai

2019.10.30. · TECH

Több mint hatszáz videós fogott össze egy amerikai YouTuber, MrBeast, vagyis Jimmy Donaldson kezdeményezésére, hogy húszmillió dollár értékben ültessenek fákat szerte a bolygón. A #TeamTrees gyűjtését október 25-én indították, két nap alatt ötmillió dollár jött össze, mostanra pedig összegyűlt a MrBeast által kitűzött húszmilliós cél is. 

MrBeast és társai azt ígérik, hogy minden egyes dollárért egy-egy fát ültetnek valahol a világban, és ebben az Arborday nevű amerikai nonprofit egyesület lesz majd a segítségükre. Az Arborday szerint sosem volt még akkora szükség az erdősítésre, mint most – a gyűjtés által biztosított húszmillió fa pedig még kevés is az általuk kitűzött célhoz, az egyesület szerint ugyanis egybillió fa minél sürgősebb telepítésére lenne szükség ahhoz, hogy felvehessék a harcot a klímaváltozással. 

A faültetés volt az egyik központi témája a New York-i Klímahétnek is: a rendezvényen az előadások fele az erdők és mezők védelmével, valamint az erdősítéssel foglalkozott. 

Minecraftozással a bolygóért

MrBeast és csapata szerint a gyűjtés történelmi sikernek bizonyult a YouTube történetében, soha ennyi pénz nem jött még össze az oldalon ilyen rövid idő alatt. Az influencerek különböző kunsztokkal próbálták meghozni a nézők kedvét az adományozáshoz, volt, aki nyolc órán át élőben fákat ültetett a Minecraftban, ezzel 153 ezer dollárt hozott össze. Egy másik videós faültető aknavetőt épített az adományokért cserébe. 

link Forrás

MrBeast szerint az akció nem oldja meg az emberiség klímaproblémáit, de legalább választ ad azoknak, akik szerint ez a generációnak csak a szája jár, az aktivizmusa pedig kimerül a felháborodott twitter-üzenetek írásában.

A videósok együttesen körülbelül 650 millió feliratkozóval rendelkeztek, a saját csatornáikon kívül a TeamTrees weboldalán is lehetett adakozni. Az Arborday azt ígéri, hogy a faültetést az erdőket felügyelő kormányzati szervekkel közösen őshonos fajokkal végzi majd.

Az akciónak akkora sikere volt, hogy a TeamTrees-en egyesek már amiatt aggódnak, hogy mi lesz, ha a fák túl sok oxigént fognak termelni. Az akcióhoz Elon Musk is csatlakozott, ő egymaga egymillió dollárt adományozott a célra, a dobogón a második 15 ezerrel Jack Dorsey, a Twitter vezetője. A programot meghirdető MrBeast százezer dollárral járult hozzá a bolygó fásításához.

link Forrás
link Forrás
link Forrás