Nyilvánosságra hozták a szeméttermelő cégek toplistáját, a Coca-Cola őrzi elsőségét

A Break Free From Plastic környezetvédelmi csoport és a Fülöp-szigeteki Greenpeace második évben adja közre a műanyagszemétről szóló jelentését, ebben idén is megnevezték a legtöbb hulladékot termelő vállalatokat. A dobogósok összetételében nincs túl sok változás: már a második évben a Coca-Cola vezeti a listát, a második a Nestlé, a harmadik legnagyobb termelő pedig a PepsiCo.

A környezetvédők 484 szemétszedő akció adatai alapján állították fel a listát, ennek során 476 423 plasztikdarabot gyűjtöttek össze. A tíz legnagyobb szennyező között szesrepelt még a Mondelez International, az Unilever, a Mars, a Procter and Gamble, a Colgate-Palmolive és a Philip Morris is.

A szemétgyűjtésben ötven ország önkéntesei vettek részt, a tengerparton ugyanúgy gyűjtötték a szemetet, mint a városokban vagy a folyók partján. Von Hernandez, a Break Free From Plastic globális koordinátora szerint az óriáscégek nem tesznek eleget a környezet védelméért, és annyi egyszer használatos műanyagot használnak fel a termékeik csomagolásához, hogy azt már újrahasznosítani is lehetetlen. Egy 2017-es cikk szerint már akkor egymillió PET-palack készült percenként a világon, ezek 91 százaléka pedig sosem jut el az újrahasznosításig. 

Túl sok a műanyag

A földrészeken átívelő szemétszedő akciókban a legnagyobb kibocsátó a Coca-Cola volt, de kontinensenként eltérő volt a helyzet: a cég csomagolóanyagai közül a legtöbbet Afrikában és Európában találtak, Ázsiában és Dél-Amerikában a második helyen végzett. Az Egyesült Államokban meglepő módon mindössze az ötödik legnagyobb kibocsátónak számított. A legnagyobb ottani szeméttermelő a Nestlé volt, a második az eldobható poharakat gyártó Solo Cup Company (a jelek szerint valóban eldobták a termékeiket), a harmadik helyen pedig az ételcsomagolásokat gyártó Dart Container Company végzett. 

A Coca-Cola közleményben reagált a hírre: ebben leszögezte, hogy elfogadhatatlannak tartja, hogy műanyagszemét kerüljön a tengerbe, és a cég mindent megtesz a műanyagszemét visszaszorításáért. A cég tavaly arra tett ígéretet, hogy évente legalább annyi műanyag palackot gyűjt össze és hasznosít újra, mint amennyit előállít. Nem a Coca-Cola az egyetlen cég, amely a környezetvédelmet tűzte a zászlajára: a Nestlé és a PepsiCo is bejelentette, hogy alternatív csomagolóanyagok után néz.

Denise Patel, a GAIA (Global Alliance for Incinerator Alternatives) nemzetközi környezetvédelmi szervezet amerikai koordinátora szerint hiába keresnek alternatívát, épp a nagy cégek által kibocsátott irtózatos mennyiségű csomagolóanyag lehetetleníti el az újrahasznosítást.


Cukrot találtak egy meteoritban

Az űrből érkezett ribóz nagyban felgyorsíthatta az élet kialakulását, bár nem lehetetlen, hogy a mintákba már a Földön került az anyag. Bár ez nem valószínű, a tudósok azért megvárják, míg megérkeznek a Ryugu és Bennu aszteroidákról vett minták is.

Ne adják fel! Győzzék meg az embereket, hogy a tudomány szabadsága veszélyben van Magyarországon

November 23-áig Budapest ad otthont a Tudományos Világfórumnak, amelynek ötlete 1999-ben ugyancsak a magyar fővárosban született. Az MTA-n a világ minden tájáról összegyűlt tudósok a tudomány felelősségéről, etikájáról, szabadságáról beszélgetnek. A német tudományos akadémia volt elnöke csütörtök este a CEU-ról üzent a magyar kutatóknak.

Gigantikus gátszakadás vagy becsapódó üstökös okozta a jégkorszakot 12 800 évvel ezelőtt?

A hirtelen klímaváltozáshoz vezető folyamatok vagy események világos megértése nemcsak elméleti szempontból érdekes, hanem az emberi civilizációt fenyegető globális felmelegedés miatt is, hogy jobban értsük, miként reagálnak bolygónk rendszerei különböző behatásokra. Ehhez pedig a földtörténetnél jobb útmutató nem áll rendelkezésünkre.