Rendkívüli jégtojásesemény borzolja a kedélyeket Finnországban

Több ezer tojás alakú jégdarab borított be egy finnországi tengerpartot egy különleges időjárási jelenség következményeként. A jéggömbök keletkezése ritka, de nem példa nélküli, korábban Szibériában is láttak már ilyet.

A jégtojások a Svédország és Finnország közötti Botteni-öbölben található Hailuoto-szigeten borítottak el egy partszakaszt, amit Risto Mattila amatőr fotós is megörökített. 

Mint elmondta, a hőmérséklet alig fagypont alatt volt, és a nap is sütött, amikor feleségével belebotlottak a tojásokba. Sosem láttak még ehhez hasonlót, pedig 25 éve élnek a környéken. A vízpart közvetlen közelében hó és jég is volt, de egy 30 méteres szakaszon jégtojások takarták a fövenyt. A legkisebbek tojásméretűek voltak, a legnagyobbak pedig akkorák, mint egy futball-labda. (Ha az alábbi kép nem látszik, ide kattints a festői látványért.)

George Goodfellow időjárási szakértő szerint ilyenkor a víz és a szél közös erővel sodor egybe apró jégdarabokat egészen addig, míg fel nem veszik a tojás formát, amihez hidegre és nem túl erős szélre van szükség. Előbb kiterjedt jégtakaró alakul ki a parton, amelyet a hullámok kezdenek ki, és formálnak egyre kerekebbre, és ahogy a tengervíz ráfagy ezekre a formákra, egyre nagyobbak és simábbak lesznek. Az eredmény pedig egy, illetve több sima felületű jéggolyó, amiket a hullámok leraknak a parton, vagy a dagály visszavonulásával maradnak ott.

Korábban a Michigan-tavon láttak hasonlót Chicago közelében, illetve Szibériában történt 2016-ban egy egészen rendkívüli jégtojásesemény: a Jamali-Nyenyecföld partvonalát borították jég- és hógömbök egy 18 kilométeres szakaszon. A tojások ott helyenként 1 méter átmérőjűre is megnőttek, máshol meg csak akkorák voltak, mint egy teniszlabda.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

Cukrot találtak egy meteoritban

Az űrből érkezett ribóz nagyban felgyorsíthatta az élet kialakulását, bár nem lehetetlen, hogy a mintákba már a Földön került az anyag. Bár ez nem valószínű, a tudósok azért megvárják, míg megérkeznek a Ryugu és Bennu aszteroidákról vett minták is.

Ne adják fel! Győzzék meg az embereket, hogy a tudomány szabadsága veszélyben van Magyarországon

November 23-áig Budapest ad otthont a Tudományos Világfórumnak, amelynek ötlete 1999-ben ugyancsak a magyar fővárosban született. Az MTA-n a világ minden tájáról összegyűlt tudósok a tudomány felelősségéről, etikájáról, szabadságáról beszélgetnek. A német tudományos akadémia volt elnöke csütörtök este a CEU-ról üzent a magyar kutatóknak.

Gigantikus gátszakadás vagy becsapódó üstökös okozta a jégkorszakot 12 800 évvel ezelőtt?

A hirtelen klímaváltozáshoz vezető folyamatok vagy események világos megértése nemcsak elméleti szempontból érdekes, hanem az emberi civilizációt fenyegető globális felmelegedés miatt is, hogy jobban értsük, miként reagálnak bolygónk rendszerei különböző behatásokra. Ehhez pedig a földtörténetnél jobb útmutató nem áll rendelkezésünkre.