Rendkívüli jégtojásesemény borzolja a kedélyeket Finnországban

2019.11.08. · tudomány

Több ezer tojás alakú jégdarab borított be egy finnországi tengerpartot egy különleges időjárási jelenség következményeként. A jéggömbök keletkezése ritka, de nem példa nélküli, korábban Szibériában is láttak már ilyet.

A jégtojások a Svédország és Finnország közötti Botteni-öbölben található Hailuoto-szigeten borítottak el egy partszakaszt, amit Risto Mattila amatőr fotós is megörökített. 

Mint elmondta, a hőmérséklet alig fagypont alatt volt, és a nap is sütött, amikor feleségével belebotlottak a tojásokba. Sosem láttak még ehhez hasonlót, pedig 25 éve élnek a környéken. A vízpart közvetlen közelében hó és jég is volt, de egy 30 méteres szakaszon jégtojások takarták a fövenyt. A legkisebbek tojásméretűek voltak, a legnagyobbak pedig akkorák, mint egy futball-labda. (Ha az alábbi kép nem látszik, ide kattints a festői látványért.)

link Forrás

George Goodfellow időjárási szakértő szerint ilyenkor a víz és a szél közös erővel sodor egybe apró jégdarabokat egészen addig, míg fel nem veszik a tojás formát, amihez hidegre és nem túl erős szélre van szükség. Előbb kiterjedt jégtakaró alakul ki a parton, amelyet a hullámok kezdenek ki, és formálnak egyre kerekebbre, és ahogy a tengervíz ráfagy ezekre a formákra, egyre nagyobbak és simábbak lesznek. Az eredmény pedig egy, illetve több sima felületű jéggolyó, amiket a hullámok leraknak a parton, vagy a dagály visszavonulásával maradnak ott.

Korábban a Michigan-tavon láttak hasonlót Chicago közelében, illetve Szibériában történt 2016-ban egy egészen rendkívüli jégtojásesemény: a Jamali-Nyenyecföld partvonalát borították jég- és hógömbök egy 18 kilométeres szakaszon. A tojások ott helyenként 1 méter átmérőjűre is megnőttek, máshol meg csak akkorák voltak, mint egy teniszlabda.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás