Klímavészhelyzetet hirdetett az Európai Parlament

2019.11.28. · tudomány

Az Európai Parlament (EP) csütörtökön az egész Európai Unióra (EU) kiterjedő klímavészhelyzetet hirdetett, ezzel helyezne nagyobb nyomást a december 1-én felálló új Európai Bizottságra, hogy erőteljesebben lépjen fel a klímaváltozás elleni harcban. A nyilatkozat szövegét az EP strasbourgi ülésén, az ENSZ december 2-án, Madridban induló COP25 klímacsúcsának előzetes vitáján fogadták el.

Az európai politikusok azt várják a bizottságtól, hogy minden jogalkotási és költségvetési javaslata összhangban álljon azzal a céllal, hogy a globális felmelegedés ne haladja meg az 1,5 Celsius-fokot. A nyilatkozat szerint azt várják az EU-tól, hogy 2030-ra 55 százalékkal szorítsa vissza a kibocsátásait, majd 2050-re váljon teljesen klímasemlegessé.

photo_camera Az Európai Parlament csütörtöki szavazása Fotó: FREDERICK FLORIN/AFP

Az Európai Bizottság új elnöke, Ursula von der Leyen korábban már előállt az európai Green Deal programjával, amely 2050-re célozza meg a klímasemlegesség elérését, vagyis 30 év alatt kellene eljutni odáig, hogy Európa az elnyelhető mennyiségen túl nem bocsát ki üvegházhatású gázokat. Ezt szénadóval, a fenntartható gazdaság támogatásával, a szennyezés visszaszorításával és az európai környezet- és természetvédelem megerősítésével igyekszik elérni.

Bár az Európai Bizottság korábban már tett javaslatot a nettó zéró kibocsátási cél 2050-re való elérésére, akkor három tagország (Magyarország, Csehország és Lengyelország) ellene szavazott, az EP szavazásán azonban már a korábban tiltakozó Fidesz is támogatta a klímavészhelyzet kihirdetését.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás