Alaposan kivarrt női múmiák visznek közelebb az egyiptomi tetoválások titkához

2019.12.06. · tudomány

Hét női múmián találtak tetoválásokat a  Missouri Egyetem régészei, akik infravörös vizsgálattal fejtették meg, mit is varrathattak magukra az egyiptomiak háromezer évvel ezelőtt. A maradványokon tetovált keresztet, hieroglifákat és páviánábrázolást is találtak. 

Az egyiptomi tetoválóművészetről nem sok minden maradt fenn, írásban nem említették, hogy mire szolgált ez a szokás, a korábbiakban pedig viszonylag kevés régészeti leleten tudták vizsgálni, mi volt az ábrák rendeltetése.

A Deir el-Medinában végzett ásatásokon előkerült leleteken korábban is találtak már tetoválásokat, egyelőre úgy tűnik, hogy inkább nőkre volt jellemző ez a testdíszítés. A háromezer éves leleteken az ábrák valószínűleg vallási jelentőséggel bírtak.

photo_camera Hórusz szeme: a tetoválás valószínűleg védelemül szolgált Fotó: Anne Austin

Anne Austin régész, a kutatás vezetője 2016-ban bukkant rá az első tetoválásra, amelyről először azt hitte, hogy csak ráfestették a bőrre. Infravörös fény alatt aztán azon a fej nélküli holttesten, amelyen az első nyaktetoválást találta, összesen harminc ábrát számolt össze. Akármit is jelentett a birka, valószínűleg nem hozott szerencsét a viselőjének, a sérülései alapján ugyanis valószínűleg leszúrták

A kutatók 2016 és 2019 között összesen 13 múmiát vizsgáltak, ezek között mindössze egyetlen férfi akadt. Rajta egy bárány ábrázolását találták – igaz, ez a lelet jóval régebbi is volt, mint a többi. A Deir el-Medina-i leletek mindössze háromezer évesek, míg a férfi nagyjából 5100 évvel ezelőtt hunyhatott el.

Prostituáltak és papnők

Deir el-Medina lakói jobbára mesteremberek voltak, akik a közeli Királyok Völgyében zajló építkezéseken dolgoztak. Austin szerint a tetoválásoknak vallási jelentőségük volt.

Korábban felvetődött az is, hogy az ábrák valamilyen termékenységi rituálé részei lehettek – mivel szinte csak nőkön találtak tetoválást. Louis Keimer francia egyiptológus a negyvenes években más következtetésre jutott: ő azt feltételezte, hogy a tetovált egyiptomi nők prostituáltak lehettek, de Austin szerint ebben a tetoválás korabeli negatív megítélése is szerepet játszhatott. 

A leggazdagabban kivarrt múmián lévő ábrákhoz máshol még nem láttak hasonlót, a karon végigfutó keresztmotívumok és hieroglifák miatt a régészek úgy gondolják, hogy különösen fontos vallási szerepet tölthetett be a közösség életében, de a többi, kevésbé kidekorált nőnek is gyógyítói vagy papi szerepe lehetett.

Egy másik múmia nyakán két további ábrát találtak: az egyik oldalon egy széken üldögélő pávián, a másikon pedig egy szem rajza látható, ez utóbbit a mai napig rontás elleni védelemként használják a térségben. 

Korábban a helyszínen már találtak olyan réztárgyakat, amelyekről feltételezték, hogy tetoválásra használták őket, Daniel Antoine régész szerint abból kiindulva, hogy milyen kifinomult művészi érzékről tanúskodnak a korabeli műalkotások, valószínűleg a tetoválások is gyönyörűen kidolgozottak lehettek.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás