386 millió éves a legidősebb ismert fafosszília

Támogasd a tudomány népszerűsítését, segítsd a munkánkat!

A földtörténeti középső devon-korszakban élt az a mára kihalt Archaeopteris növénynemzettséghez tartozó fa méretű növény, amelynek fosszíliáiról nemrégiben kiderült, hogy 386 millió évesek.

Az angliai Cardiff Egyetem és az amerikai New York Állami Egyetem (Binghamton) paleobotanikusai a Current Biology folyóiratban december 19-én megjelent tanulmányukban ismertették eredményeiket, amelyek szerint a New York államban található Cairo városának határában korábban felfedezett maradványok több millió évvel idősebbek, mint az eddig ismert legöregebbek.

A maiakhoz hasonlítható első valódi erdők az ezelőtt 416 és 360 millió év közötti időszakban jelentek meg  a Földön. A paleontológusok és paleobotanikusok által devoni robbanásként emlegetett időszakban a szárazföld szó szerint kizöldült, a baktériumok, algák, gombák után ekkor jelentek meg az összetettebb növények is.

A legősibb fafosszília a kutatók talpa alattFotó: Charles ver Straeten

 A devon korszak arról ismert, hogy a kaledóniai és variszkuszi hegységképződés miatt a Föld klímája differenciáltabbá vált, ekkor alakultak ki az első talajok, és ebből az időszakból származnak az első levél-, gyökér- és évgyűrű-fosszíliák. Az ősharasztok felvirágzása és hanyatlása is devonban volt, egyesek elérték a fa termetet, megjelentek az első erdők. 

Az Archaeopteris rekonstrukciós rajzaForrás: Wikipédia

A meleg párás éghajlat és a növényi biomassza tömege lehetővé tette az első kőszénrétegek kialakulását.

A Qubit szerkesztősége azért dolgozik, hogy a magyar nyilvánosság hiteles, alapos és közérthető tudományos ismeretekhez jusson. Tesszük ezt politikamentesen, közszolgálati hevülettel, száznál több kutató és tudós bevonásával. Égető kérdések, dermesztő válságok és zavaros álhírek sűrűjében igyekszünk tartani a fáklyát immár havi bő hétszázezer olvasónknak. Cikkeink ingyen olvashatók, de nem ingyen készülnek. Segítsd a munkánkat!

Kapcsolódó korábbi cikkeink: