Nagy-Britannia legnagyobb római kori tömegmészárlása valószínűleg meg sem történt

Nincsen túlélhető és fenntartható jövőnk tudomány nélkül, ahogy nekünk sincsen nélkületek. Támogasd a Qubit munkáját!

A római kori Nagy-Britannia legnagyobb csatája Dorsetben, Maiden Castle-nél zajlott: Vespasianus császár csapatai legalább 52 kelta férfit mészároltak le, majd temettek el egy tömegsírba. Sir Mortimer Wheeler brit régész és felesége 1936-ban tárták fel a sírt, a leletek alapján pedig megállapították, hogy időszámításunk szerint 43-ban itt több embert kivégeztek, és sietve elföldeltek. Egy mostani kutatás szerint a legendás ütközet soha nem is történt meg

Miles Russell, a Bournemouthi Egyetem régészprofesszora szerint a Wheeler által feltárt sír valóban egy kelta törzs halottait tartalmazta, a Vespasianus hadai által elkövetett tömegmészárlást pedig a professzor csak hozzáköltötte a leletekhez – az viszont igaz, hogy a legtöbb előkerült holttest erőszakos halál nyomait mutatta, de ez nem egyetlen csatához köthető. Russell szerint hiába kezelték az ütközetet Nagy-Britannia egyik legmeghatározóbb történelmi eseményeként, valójában nem egy, hanem több ütközet nyomaira bukkantak, a sír pedig korántsem volt olyan összecsapott, mint ahogy Wheeler 1943-as beszámolójában szerepelt.

Itt nem zajlott a mészárlásFotó: THOMAS MUNCKE/dpa Picture-Alliance/AFP

Russell szerint a harmincas években feltárt sírok felkeltették a sajtó figyelmét is, ami nem is csoda, hiszen valóban drámai leletek kerültek elő, ezek közül a leghíresebb egy nyíllal átlőtt gerincű férfi holtteste. A kilencvenes években folytatódtak a feltárások, Niall Sharples 1991-es kutatásai szerint a tömegsírba temetett holttestek többségét valamikor később, más sírokból szállították át. 

Az így áthurcolt holttesteken kívül Russell szerint viszont minden rendben volt, és semmi nem utal arra, hogy sietősen temették volna el a testeket – sőt, az előkerült leleteket nagyjából egy 150 éves időszakban temették el őket, és nem egyetlen ütközetben estek el, hanem a területen élő kelta törzsek közötti konfliktusokban vesztették életüket.

Ha tetszik, amit csinálunk, ha te is fontosnak tartod, hogy magyar nyelven legyen egy okos és közérthető lap, ami nem a politikai barikádok csatazajáról tudósít, hanem a ránk váró – bátran mondjuk ki, ez az év is megmutatta, mennyire nem túlzás ez – civilizációs kihívásokkal foglalkozik, ami fel meri tenni a jövőnkkel kapcsolatos igazi kérdéseket, és meg is mutatja a modern tudomány válaszait mindezekre, nos ha ez szerinted is olyan égetően fontos, ahogy mi gondoljuk: heroikus munkát végző öt újságíróval, sok tucatnyi kutatóval és csak egy egészen kicsi kiadóval a hátunk mögött, akkor támogasd a munkánkat rendszeresen – számít a segítséged!