Kínai cég sodorhatja veszélybe Ausztrália délkeleti részének ivóvízkészletét

2020.01.02. · tudomány

A folyamatosan tomboló erdőtüzek mellett az aszály is komoly gondot okoz Ausztráliában. A főként a délkeleti régiót sújtó szárazság miatt hónapok telnek el esőzés nélkül. A helyi önkormányzatok kénytelenek szabályozni a vízfelhasználást, különben elfogyhat a lakosság ivóvízkészlete. Ma Ausztráliában csaknem minden településen érvényben van valamilyen vízkorlátozás. A kormány álláspontja szerint a klímaváltozás és a növekvő vízigény miatt az emberek nem engedhetik meg maguknak, hogy pocsékolják a vizet. A megszorítások célja, hogy minimalizálják  az indokolatlan vízfogyasztást és észszerűsítsék a felhasználást. 

A különösen nehéz helyzetben lévő Queensland államban egy kínai tulajdonú cég meglepő módon mégis engedélyt kapott arra, hogy vizet bányásszon. A Joyful View (örömteli kilátás) névre hallgató kínai cég tulajdonosai először 2008-ban, majd 2016-ban kaptak engedélyt arra, hogy 2111-ig évi 96 millió liter vizet nyerjenek ki a helyi föld alatti víztározókból. A dokumentumok alapján a cég a kinyert vizet egy az Aranyparton, a Gold Coaston található palackozó üzemben akarja hasznosítani. A helyi lakosság felháborítónak tartja a Southern Downs-i önkormányzat által 2019. december 18-án megszavazott engedélyt, és azzal vádolja a döntéshozókat, hogy üzleti érdekek miatt veszélyeztetik a régió vízellátását.

Egy helyi újság, a Southern Free Times szerint a döntéshozók azzal védekeztek, hogy nincsenek megfelelő jogi eszközeik arra, hogy megakadályozzák a talaj menti vízkészletek üzleti célú felhasználását, miközben az ausztrál kormány kiemelt fontosságú ügynek tekinti a víz védelmét.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás