Kínai cég sodorhatja veszélybe Ausztrália délkeleti részének ivóvízkészletét

Nincsen jövőnk tudomány nélkül, nincsen Qubit nélkületek. Támogasd a munkánkat!

A folyamatosan tomboló erdőtüzek mellett az aszály is komoly gondot okoz Ausztráliában. A főként a délkeleti régiót sújtó szárazság miatt hónapok telnek el esőzés nélkül. A helyi önkormányzatok kénytelenek szabályozni a vízfelhasználást, különben elfogyhat a lakosság ivóvízkészlete. Ma Ausztráliában csaknem minden településen érvényben van valamilyen vízkorlátozás. A kormány álláspontja szerint a klímaváltozás és a növekvő vízigény miatt az emberek nem engedhetik meg maguknak, hogy pocsékolják a vizet. A megszorítások célja, hogy minimalizálják  az indokolatlan vízfogyasztást és észszerűsítsék a felhasználást. 

A különösen nehéz helyzetben lévő Queensland államban egy kínai tulajdonú cég meglepő módon mégis engedélyt kapott arra, hogy vizet bányásszon. A Joyful View (örömteli kilátás) névre hallgató kínai cég tulajdonosai először 2008-ban, majd 2016-ban kaptak engedélyt arra, hogy 2111-ig évi 96 millió liter vizet nyerjenek ki a helyi föld alatti víztározókból. A dokumentumok alapján a cég a kinyert vizet egy az Aranyparton, a Gold Coaston található palackozó üzemben akarja hasznosítani. A helyi lakosság felháborítónak tartja a Southern Downs-i önkormányzat által 2019. december 18-án megszavazott engedélyt, és azzal vádolja a döntéshozókat, hogy üzleti érdekek miatt veszélyeztetik a régió vízellátását.

Egy helyi újság, a Southern Free Times szerint a döntéshozók azzal védekeztek, hogy nincsenek megfelelő jogi eszközeik arra, hogy megakadályozzák a talaj menti vízkészletek üzleti célú felhasználását, miközben az ausztrál kormány kiemelt fontosságú ügynek tekinti a víz védelmét.

Járvány, klímaváltozás, forradalmak – mindez csak három dermesztő arca annak a felbolydult világnak, ami ránk vár. Lesz még neki jó pár. Ha teheted, segítsd a munkánkat, mi megháláljuk a bizalmadat, és ebben a nagy zavarodottságban hitelesen, alaposan és közérthetően magyarázzuk el, hogy a legégetőbb kérdésekre milyen válaszokat adnak a sárgolyó legnagyobb elméi. Maradj velünk. Támogatom a Qubit szerkesztőségét!

Kapcsolódó cikkek a Qubiten: