Lézeres időgépen dolgozik egy amerikai asztrofizikus

2020.01.03. · majom

Ronald L. Mallett a Connecticuti Egyetem professzoraként évtizedek óta kutatja a gravitáció, a fekete lyukak és az általános relativitáselmélet titkait.  

A professzor a CNN-nek néhány napja úgy nyilatkozott, hogy rátalált egy olyan matematikai megoldásra, ami új megvilágításba helyezheti az időutazást. Állítása szerint a bonyolult képlet alapján működő időgép segítségével elméletileg szabadon utazhatunk a tér-idő kontinuumban.

Mallett és az időutazást lehetővé tevő számítás részlete
photo_camera Mallett és az időutazást lehetővé tevő számítás részlete Fotó: Ron Mallett/ Facebook

Ahhoz, hogy megértsük Mallett professzor időgépét, érdemes felidézni Albert Einstein speciális relativitáselméletét. Az E=mc2 képlete az energia, a tömeg és a gravitáció összefüggéseiről szól. Mint az Einstein nyomán köztudott az idő múlása relatív, és attól függően telik számunkra, hogy milyen gyorsan mozgunk. 

Konyhanyelven, ha egy űrhajós a fénysebességet megközelítő sebességgel utazik az űrben, az idő számára lassabban telik az űrhajóban, mint a többieknek itt a Földön. Ez azt jelenti, hogy az űrben tett egyhetes, fénysebességgel történő utazás a Földön maradók számára akár 10 évnek is megfelelhet. Einstein speciális relativitáselmélete alapján a fizikusok egyetértenek abban, hogy bár elvben lehetséges a jövőbe utazni, ha meg tudjuk közelíteni a fény sebességét, a múltba tett kirándulás fizikailag lehetetlen.

Ezt tűnik megcáfolni Mallett, aki úgy gondolja, olyan megoldásra talált, ami forradalmasíthatja az időutazást, ráadásul ehhez Einstein általános relativitáselméletét hívta segítségül, amely szerint a tárgyak a gravitáció hatására képesek meggörbíteni a teret és az időt. Minél nagyobb a gravitáció, annál lassabban telik az idő. Einstein szerint a tér meggörbítése közvetlen hatással van az időre, vagyis mindkettőre, azaz a téridőre. 

Mallett kicsiben már meg is építette annak az időgép prototípusát, amely lézerek segítségével  létrehozott gravitációs mezővel operál. A lézergyűrű a térben olyan időhurkot képez, amin keresztül szerinte képesek lehetünk a múltba utazni. 

A 74 éves asztrofizikus korán elvesztette édesapját, valószínűleg ez a gyerekkori trauma is hozzájárult ahhoz, hogy élete nagy részét az időutazás problémájának szentelte.

Az időgép és Mallett
photo_camera Az időgép és Mallett Fotó: Ron Mallett/ Facebook

Paul Sutter asztrofizikus fenntartásairól nyilatkozott a CNN-nek a lézeres időgépről. Úgy gondolja, Mallet professzor elmélete matematikailag megalapozatlan, a mai ismereteink alapján  képtelenség megépíteni egy ilyen masinát.

Kapcsolódó korábbi cikkeink:

link Forrás
link Forrás
link Forrás