Az EU-tagállamok közül Magyarországon töltik a betegek a legtöbb időt kórházban

2020.01.14. · gazdaság

Újabb magyar rekordot mért az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat. A kórházi kezelés átlagos időtartamát tekintve Magyarország vezet 9,8 nappal, bár a Csehországban mért 9,6 nap sem marad el sokkal ettől – derül ki a 2017-ben gyűjtött adatokból.

A lista végén található Hollandiában 4,5 nap az átlagos kórházi ellátás hossza, utána Bulgária következik 5,3, majd a nem EU-tag Norvégia 5,4 nappal.

Az adatokhoz nem fűztek magyarázatot, de valószínűsíthető, hogy a hazai kórházi időtöbblet az egészségügyi rendszer sajátosságaiból is fakad: olyanokból például, hogy Magyarországon a szülés kórházi ügy, és alapesetben 3-4 napig is bent tartják a kismamákat (az egyre gyakoribb császármetszéseknél pedig még hosszabb lehet a lábadozási idő), de még inkább számíthat az, hogy megfelelő idősellátási rendszer híján sokan a kórházak krónikus belgyógyászati osztályain, közismertebb nevükön az elfekvőkben töltik életük utolsó heteit.

Ami a születéskor várható élettartamot illeti az egyes tagállamokban, az feltűnően nem korrelál a kórházban töltött napok számával: a listavezető Magyarországon például 75,6 év volt 2016-ban, Csehországban 78,3, míg a harmadik helyen szereplő Franciaországban 82,3 év. A lista végén szereplő Hollandiában 81,5 év volt a születéskor várható élettartam 2016-ban, Norvégiában 82,5 év, az utolsó előtti Bulgáriában viszont csak 74,6 év.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás