Méhkaptárakat égettek a kínai import és a hamisítás ellen tiltakozó európai méhészek

2020.01.21. · gazdaság

Az import és a hamisítások miatt végveszélybe került az európai méztermelés, a kilogrammonként egy eurós áron behozott mézzel nem képesek versenyezni az európai méhészetek – állítja a Qubitnek megküldött videós közleményében Fulmer-Takács Ferenc, az Egyesület az Európai Méhekért (AEB) elnöke.

A méhészek január 21-én a franciaországi Versailles-ban folytatták a január 17-én Brüsszelben kezdett, a kontinens méhészeteit a tönk szélére sodró, cukrozott hamisítványok importja elleni tüntetéssorozatukat. Az egyesület becslése szerint ugyanis évente legalább 20 ezer tonnányi hamisítvány érkezik Európába és kerül a boltok polcaira. Összehasonlításul: Magyarország évente ugyanennyi mézet exportál az Európai Unió (EU) országaiba.

Az AEB tagjai, mint az alábbi videóból kiderül, üres méhkaptárakat is felgyújtottak a francia város piacterén, felhívva a figyelmet a helyzet tarthatatlanságára. 

link Forrás

Az AEB azt szeretné elérni, hogy az EU egységesen szabályozza az importot, feltüntetve az olcsó portékákon azok származási helyét. Jelenleg ugyanis csak az derül ki, hogy Európában vagy Európán kívül készült-e az adott méz.

Fulmer-Takács Ferenc szerint a méhek nemcsak a méz ára miatt fontosak, a globális élővilágban is kiemelt szerepük van, ám a rovarirtók szabályozatlan és számonkérés nélküli használata nagy veszélyt jelent az európai méhcsaládokra.

Az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság (EFSA) javaslatára 2019-ben az EU teljes területén tilos a neonikotinoidok szabadföldi használata, és kizárólag állandó üvegházakban engedélyezik ezen szereket. A rendelkezés tavaly decemberben lépett hatályba Magyarországon. Megjegyzendő, hogy az EU-s tárgyalásokon a regnáló magyar kormány a méhekre veszélyes vegyszer betiltása ellen foglalt állást, míg a tagállamok többsége a betiltás mellett döntött. 

A január 17-i brüsszeli tiltakozásról tudósító Euronews szerint az Európai Bizottság azt javasolja az EU tagállamok illetékeseinek, hogy a következő három évben 120-180 millió eurót fordítsanak az ágazat támogatására. Az Európa Parlament képviselői január végén tárgyalnak a problémáról Brüsszelben. 

Kapcsolódó korábbi cikkeink:

link Forrás
link Forrás
link Forrás