Ha elszabadul a koronavírus, nagy zuhanás jöhet az amerikai tőzsdén

2020.02.03. · gazdaság

„Akár minimális korrekcióval, vagy egy kisebb, további 5 százalék körüli további eséssel is kimozoghatja a koronavírus okozta pánikot és a gazdasági következményeket az amerikai tőzsde, de egy katasztrofális forgatókönyv – globális járvány, a világgazdasági aktivitás markáns visszaesése és recesszió – esetén akár 30-35 százalékos esés, a Trump-érában összeszedett emelkedés teljes elbukása is elképzelhető” – olvasható a Concorde Értékpapír Zrt. hivatalos blogján hétfőn megjelent elemzésben.

Jónap Richárd, a Concorde csoporthoz tartozó Accorde Alapkezelő Zrt. portfóliómenedzsere hangsúlyozottan elméleti alapon, a korábbi tőzsdei fordulatok elemzésével három forgatókönyvet mutat be írásában, mivel szerinte „a tőkepiacot ma tulajdonképpen kizárólag a koronavírus foglalkoztatja, se Trump twitterei, se a Fed, de még a vállalati hírek se nagyon látszanak érdekelni a befektetőket”. 

A koronavírus-járvány lehetséges tőzsdei forgatókönyvei
photo_camera A koronavírus-járvány lehetséges tőzsdei forgatókönyvei Forrás: concordeblog
  • Enyhe hatású forgatókönyv: Nem tör ki globális járvány, heteken belül normalizálódik az élet Kínában. Maximum egy-két negyedévnyi gazdasági teljesítményre nyomja rá a bélyegét a vírus.
  • Súlyos hatású forgatókönyv: Nem tör ki globális járvány, de hónapokba telik a helyzetet normalizálni Kínában, ami a helyi gazdaság drámai lassulásához vezet. Depresszióba esik a globális turizmus és a dominóhatás következtében több vezető gazdaság recessziót él át. Az amerikai központi jegybank szerepét betöltő FED idén többször kamatot vág.
  • Katasztrofális hatású forgatókönyv: Globálissá válik a járvány, ami a világgazdasági aktivitás markáns visszaeséséhez vezet, szinte minden ország gazdasága recesszióba esik. A FED nulláig vágja a dollárkamatot.

Jónap szerint az enyhe forgatókönyv teljesülésekor nem esik sokat a piac, és ez 5 százalékos korrekciót jelentene, a súlyos hatású szcenárió hatása 10-14 százalékos esés lehet az amerikai indexben. „A katasztrofális hatású helyzet tőzsdei lefutása még a többinél is megjósolhatatlanabb” – véli az elemző, aki szerint a katasztrofálisként megjelölt dramaturgia bekövetkezte 30-35 százalékos zuhanással is járhat. 

Ugyanakkor szerinte „ha nem eszkalálódik a vírushelyzet, akkor az amerikai piac simán képes arra, hogy minimális korrekció mellett kimozogja az előttünk álló februári hónapot. Ez azért történhet meg, mert valami egészen elképesztő vételi kedv nyilvánult meg az elmúlt hetekben”.

(Via concordeblog.hu)

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás

link Forrás