A tavalyi 540 helyett csak 300 millió forintra pályázhatnak a fiatal kutatók az idei Lendület programban

2020.02.20. · tudomány

Fiatal magyar kutatók hívták fel a Qubit figyelmét arra, hogy csaknem lefeleződött a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) tavalyi és az idei Lendület programjának költségvetése, valamint a pályázat által támogatható kutatócsoportok száma is a felére csökkent a tavalyihoz képest. 

A „2019. augusztus 28-án létrejött együttműködési megállapodás, valamint az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat Titkársága által 2020. február 12-én nyújtott pénzügyi fedezetigazolás alapján 300 M Ft fordítható  (...) az új Lendület-kutatócsoportok támogatására, amelyből 7-8 új kutatócsoport indítására van lehetőség 2020. szeptember 1. és 2020. december 1. közötti kezdési idővel” – olvasható a Magyar Tudományos Akadémia honlapján közzétett pályázati kiírásban

Ezzel szemben a honlapon még elérhető tavalyi kiírás szerint a „Lendület program alcím javára átcsoportosított előirányzatban rendelkezésre álló keretből az új Lendület-kutatócsoportok támogatására várhatóan 540 M Ft fordítható, amelyből legfeljebb 15 új kutatócsoport indítására van lehetőség” – de végül 16 csoport részesült támogatásban. 

Mint azt korábban az MTA kutatóhálózata köröl zajló harcok idején megírtuk, a Lendület programot az MTA 2009-ben kifejezetten azért indította, hogy a hazai és a nemzetközi tudományos életben is kimagasló teljesítményű fiatal kutatókat támogatva visszaszorítsa a kutatói elvándorlást, biztosítsa a tehetség-utánpótlást, ezzel is növelve az akadémiai kutatóintézet-hálózat és az egyetemek versenyképességét. A Lendület programban 2009 és 2018 között összesen 164 kutatót támogattak. Az akadémia a pályázati nyertesekkel 5 évre szerződik, a program éves támogatása átlagosan 400 millió forint, az összeg a 10-20 sikeresen pályázó kutatócsoport között oszlik meg.

Kapcsolódó korábbi cikkeink:

link Forrás
link Forrás