7 kínzó kérdés koronavírusügyben

A Qubit a szabad és tájékozott magyar nyilvánosságért dolgozik. Segítsd a munkánkat!

1.

Március 11-én, szerdán Csehországban és a szomszédos Romániában is bezárt az összes óvoda és iskola. Magyarországon nem lenne érdemes megfontolni ugyanezt a gyerekek védelmében, miközben a tömegrendezvényeket, sporteseményeket sorra lefújják?  

2.

Az üzletekben, bankokban, postákon dolgozó eladóknak, pénztárosoknak, akik élelmiszerrel és készpénzzel, sőt sokszor mind a kettővel bánnak, nem kellene esetleg maszkot vagy egyéb védőfelszerelést viselniük? 

3.

A boltokban és a gyógyszertárakban nem lehet kézfertőtlenítőt kapni, létezik esetleg erre valamilyen varázsmegoldás? 

4.

A cseh tömegközlekedési eszközökön március eleje óta automatikusan minden ajtót kinyitnak a megállókban, hogy az utasoknak ne kelljen leszállásjelző gombokat nyomogatniuk. BKK?

5.

Az USA-ban még viszonylag kevés vírusos esetet diagnosztizáltak, mégis egymás után zárnak be, illetve küldik haza diákjaikat az ország legnagyobb egyetemei, köztük a Harvard, a Stanford és az MIT. A hazai felsőoktatási intézményekkel mi a helyzet? 

6.

Dél-Koreában mostanáig 196 ezer koronavírustesztet futtattak le, Magyarországon 531-et. Elég ez, esetleg nem lenne érdemes javítani a számon? 

7.

Tajvanon hatósági árat szabtak ki a védőmaszkokra, és új gyártósorokat is beállítottak, hogy zavartalan legyen az ellátás. Itthon esetleg?

A Qubit szerkesztősége azért dolgozik, hogy a magyar nyilvánosság hiteles, alapos és közérthető tudományos ismeretekhez jusson. Tesszük ezt politikamentesen, közszolgálati hevülettel, száznál több kutató és tudós bevonásával. Égető kérdések, dermesztő válságok és zavaros álhírek sűrűjében igyekszünk tartani a fáklyát immár havi bő hétszázezer olvasónknak. Cikkeink ingyen olvashatók, de nem ingyen készülnek. Segítsd a munkánkat!

Kapcsolódó cikkek a Qubiten: