Bezárt a New York-i tőzsde épülete

Nincsen túlélhető és fenntartható jövőnk tudomány nélkül, ahogy nekünk sincsen nélkületek. Támogasd a Qubit munkáját!

Hétfőtől nem nyitják meg a New York-i tőzsde épületét a kereskedők előtt, de a kereskedés folytatódik. Az ikonikus Wall Street-i épület 228 éves fennállása alatt arra már akadt példa – legutóbb a World Trade Centert ért 2001. szeptember 11-i terrortámadás után –, hogy az épület zárva maradt, ám akkor a kereskedés is leállt. 

A kereskedés ezúttal tovább folytatódik, csak a parketten szűnik meg a részvények adásvétele. A Wall Street-i brókerek ezentúl kizárólag elektronikusan kereskedhetnek. Szakértők arra számítanak, hogy ez nem fog fennakadást okozni a kereskedésben, tekintve, hogy mára a tőzsdei tranzakciók mindössze 18 százalékát bonyolítják élőben amúgy is. Michael Blaugrund, a New York-i Tőzsde ügyvezető igazgatója szerint ugyanakkor hiába adottak a kereskedés technikai feltételei, rendkívül frusztráló, hogy a jelenlegihez hasonló válsághelyzetben csak távmunkában lehet dolgozni. 

Miközben a világ számos tőzsdéjén teljesen –a New York-inál is patinásabb londoni tőzsdén például már 1986-ban – átálltak az elektronikus kereskedésre, az egyik legismertebb amerikai épületben makacsul tartotta magát a hagyományos piaci infrastruktúra. Ennek elsősorban marketingszempontból volt ugyan jelentősége, Blaugrund szerint mégis őrjítő, hogy a Wall Street arcául is szolgáló brókerek nem léphetnek az ikonikus küzdőtérbe.

A pénteki kereskedés utáni nagytakarítás: a parkett egy ideig nem koszolódik már beFotó: SPENCER PLATT/AFP

A távmunka nem, a COVID-19-járvány viszont jelentősen megtépázza a tőzsdéket világszerte, így az Egyesült Államokban is. A legutóbbi kereskedési napon, múlt hét pénteken az amerikai tőzsdepiac elemzésére leggyakrabban használt indexek, a 30 nagyvállalat teljesítményén alapuló Dow Jones, a Nasdaq és az 500 tőzsdei nagyvállalat szereplése alapján összeállított S&P is meredeken zuhant.

Ha tetszik, amit csinálunk, ha te is fontosnak tartod, hogy magyar nyelven legyen egy okos és közérthető lap, ami nem a politikai barikádok csatazajáról tudósít, hanem a ránk váró – bátran mondjuk ki, ez az év is megmutatta, mennyire nem túlzás ez – civilizációs kihívásokkal foglalkozik, ami fel meri tenni a jövőnkkel kapcsolatos igazi kérdéseket, és meg is mutatja a modern tudomány válaszait mindezekre, nos ha ez szerinted is olyan égetően fontos, ahogy mi gondoljuk: heroikus munkát végző öt újságíróval, sok tucatnyi kutatóval és csak egy egészen kicsi kiadóval a hátunk mögött, akkor támogasd a munkánkat rendszeresen – számít a segítséged!

Kapcsolódó hírek a Qubiten: