Boris Johnson lélegeztetőgép-gyártásra állítaná át a brit ipart

2020.03.16. · gazdaság

Boris Johnson brit miniszterelnök hétfőn konferenciahívásos értekezletre hívja a jelentősebb angliai iparvállalatok vezetőit, akiket arra kér, hogy gyorsítsák a kórházi lélegeztetőgépek és a járvány leküzdéséhez szükséges egyéb orvosi berendezések gyártását – értesült a BBC.

A brit kormányfő a koronavírus terjedése, illetve az életmentő felszerelések hiánya miatt háborús megoldással állt elő, arra biztatván a gépgyártókat, hogy ideglenesen álljanak át a lélegeztetőgépek előállítására. 

A BBC gazdasági szerkesztője, Simon Jack szerint azonban a gyártók messze nem állnak készen erre. Hiányzik a megfelelő szaktudás, a technológia, és nem utolsó sorban az alkatrészellátás sem alkalmas a miniszterelnök javaslatának teljesítésére.

Boris Johnson tájékoztat március 12-én
photo_camera Boris Johnson tájékoztat március 12-én Fotó: SIMON DAWSON/AFP

A BBC szerint az olyan patinás gépgyártók, mint a JCB, az Unipart és a Rolls-Royce nem utasították vissza a miniszterelnök ötletét, de szerintük részletesebb terv híján nehezen képzelhető el az életmentő orvosi berendezések gyártására történő rapid átállás. 

Boris Johnson a második világháború idején a brit hadiipari átállás során gyártott Spitfire vadászgépeket hozta fel követendő példaként. A BBC által megkérdezett gyártók szerint a hasonlat sántít, mivel jelenleg a lélegeztetőgép-projekt még nem jutott túl az ötlet stádiumon. És ha még beszerezhetők is lennének a szükséges alkatrészek, a következő két hónapban szinte biztos, hogy nem indulhatna meg a gyártás. 

Nagy-Britanniában jelenleg 5 ezer lélegeztetőgép vethető be az egészségügyi intézményekben, de szakértői becslések szerint ennél jóval többre lesz szükség, mivel a fertőzöttek 10-20 százalékánál szinte bizonyosan alkalmazni kell majd a gépi lélegeztetést. 

A hivatalos statisztikák jelenleg közel 1400 koronavírus-fertőzöttet tartanak számon az Egyesült Királyságban, eddig 35 ember halt meg.

Korábbi kapcsolódó cikkeink:

link Forrás
link Forrás