Heti ötnapos okoskaranténnal tartanák talpon a gazdaságot izraeli kutatók

2020.04.01. · gazdaság

Heti két munkanapot és öt nap karantént javasolnak a koronavírus elleni küzdelemhez az izraeli Weizmann tudományos intézet kutatói, akik szerint egy ilyen munkarend segíthet átvészelni a járványt úgy, hogy közben a gazdaság is talpon marad. 

Az Uri Alon rendszerbiológus professzor, két doktori hallgató tanítványa és egy számítógépes szakember által létrehozott modell lényege, hogy megpróbálja 1 alá szorítani a SARS-CoV-2 alap szaporodási rátáját, vagyis az R0 értékét (a koronavírus esetében az R0 becslések szerint 2,2, míg például az influenzáé 1,3 közelében van).

Ha az R0 értéke 1 alatt marad, a fertőzöttek száma exponenciálisan csökken, de Alanék szerint nem szükséges a folyamatos karantén ahhoz, hogy ezt el lehessen érni. Az általuk javasolt okoskarantén, ami egy kéthetes periódus alatt négy aktív, munkahelyen eltöltött munkanapot jelent, természetesen több veszélyt rejt magában, mint a teljes elszigetelés, de sokat segítene abban, hogy a gazdaság ne kerüljön teljesen a padlóra. 

Uri Alon, a Weizmann Intézet rendszerbiológus professzora
photo_camera Uri Alon, a Weizmann Intézet rendszerbiológus professzora Forrás: Weizmann Intézet

„Egy teljes karantén nyilván gyorsabban felszámolná a vírust, de az egymillió munkanélküli is számos egészségügyi költséggel jár: halállal, depresszióval, pszichológiai kezeléssel, és így tovább. Meg kell értenünk, hogy az emberek attól függetlenül meghalnak, hogy milyen intézkedéseket léptetünk életbe” – mondta Alon az izraeli CTech-nek. A kutatók meglehetősen merész módon arra a rendelkezésükre álló információra alapozták a modelljüket, hogy a legtöbben azok közül, akik már a szervezetükben hordozzák a vírust, az első négy napban még nem fertőznek, a következő három napban igen, azután megint nem. Így Alon szerint ha a munkahelyükön meg is fertőződnének, a javasolt munkarend miatt akkor adnák át a fertőzést, amikor épp otthon vannak, és csak viszonylag kevés embert fertőznének meg. 

Ahhoz, hogy egy ilyen rendszer működjön, szigorúan be kell tartani a higiéniai előírásokat, és a karantént még így sem hagyhatják el, akik bizonyítottan megfertőződtek, vagy különösen veszélyeztetett csoportba tartoznak. További részletek a Ctech-en olvashatók.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás

link Forrás
link Forrás