Világszerte tombol a családon belüli erőszak, életmentő információkkal segítene egy magyar kezdeményezés

2020.04.01. · gazdaság

Az iskolai erőszak, a munkahelyi zaklatás és a családon belüli bántalmazás elszenvedőinek készít tartalmakat új, teljes mértékben nonprofit célú internetes portálján egy online marketingesekből álló kis csapat. A WIQ magazin készítőinek célja, hogy „mire a járvány véget ér, és mire az iskolák, munkahelyek újra kinyitnak, a Google-ben ezek az írások előkelő helyen szerepeljenek”, és hatékonyabb segítséget kapjanak olyan bántalmazottak, akiket például megerőszakoltak.

Mint az a magazin készítőinek Facebook-felhívásából kiderül,

„havonta százan keresnek rá a Google-ben arra, hogy megerőszakoltak, (...) 30-40-en arra, hogy lefeküdtem a tanárommal vagy megerőszakolt a tanárom (...). Ezek között a keresések között nagy számban vannak olyanok, akik segítséget keresnek. Közülük sokan nem találnak mást, csak fórumokat (ott további megalázást) vagy bulvárhíreket (amivel nem sokra mennek). Ezen szeretnénk változtatni.”

A honlap- és keresőoptimalizálásban jártas, korábban a TASZ munkatársaként dolgozó Verdes Tamás, a projekt egyik ötletgazdája megerősítette, hogy a magazinnal olyan embereknek szeretnének kézzelfogható információkkal, útmutatókkal segítséget nyújtani, akik a rajtuk esett sérelmet a Google keresőjébe pötyögik. Céljuk, hogy a magazint a Google az első találatok között szállítsa a képernyő előtt segítséget keresőknek.

A szociális távolságtartás a bántalmazók kezére játszik

Az ötlet különösen aktuális lehet annak fényében, hogy karantén idején világszerte tombol a családon belüli erőszak. A kijárási tilalmak, a bántalmazóval való összezártság és a szociális távolságtartás jelentősen hozzájárulnak ahhoz, hogy az áldozatok száma drámai mértékben növekedjen. Azokban az országokban, ahonnan származnak erre vonatkozó adatok, döbbenetes mértékben nőtt az elmúlt hetekben az áldozatok kiszolgáltatottsága.

Egy volt kínai rendőrtiszt szerint a rendőrségen bejelentett esetek száma a COVID-19 járvány kezdete óta háromszorosára nőtt, egy brazil aktivista 40-50 százalékos növekedésről számolt be, míg Katalóniában 20, Cipruson pedig 30 százalékkal hívták többen a segélyvonalat, mint általában. Franciaországban a családon belüli erőszak áldozatait 20 ezer hotelszoba biztosításával igyekeznek a kijárási tilalom idején is segíteni, míg Grönlandon alkoholtilalommal próbálják visszaszorítani az erőszak felerősödését. Noha Magyarországon hatalmas a látencia a családon belüli erőszak eseteiben, annyi bizonyos, hogy a hazai esetek száma is jelentősen nőtt.

A magyarországi civil kezdeményezés ötletgazdái olyan szerzők jelentkezését várják, akik a téma szakértői, vagy maguk is áldozatok, és szívesen segítenének a tapasztalataikkal más áldozatoknak. Ugyancsak várják jogászok, pszichológusok és más szakértők jelentkezését, akik segítséget tudnak nyújtani abban, hogy az általuk közölt írások szakmailag kifogástalanok legyenek.

A jelentkezéseket a Facebookon privát üzenetben, vagy a tamas@zetra.hu címre „Arven” jeligére várják.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás