Maradt még kérdésed a koronavírusról? Ez a kiadvány válaszol, és a rémhírektől is véd

Nincsen túlélhető és fenntartható jövőnk tudomány nélkül, ahogy nekünk sincsen nélkületek. Támogasd a Qubit munkáját!

Szakszerűen, de közérthetően megfogalmazott, a COVID-19-járványról szóló online kiadványt szerkesztettek a önkéntes kutatók és orvosok.  A weboldal a SARS-CoV-2 terjedéséről, a vírus kiváltotta tünetekről, a fertőzéssel szembeni védekezésről, a fertőtlenítés mikéntjeiről, a tesztelésről, valamint a megbetegedettek kezeléséről és ápolásáról szól. 

A Koronavírus kisokos című, szabadon terjeszthető online kiadvány sorra veszi szinte az összes kérdést, ami egy laikus magyar állampolgárban felmerülhet a járványról, kezdve attól, hogy mit is jelent a levegőben terjedés, egészen odáig, hogy mire képesek a különféle tesztek.

A kisokos az összeesküvés-elméleteket is oszlatja, a SARS-CoV-2 mesterséges eredetének rémképéről legalábbis így fogalmaz:

„az összehasonlító genomikai adatok alapján egyértelműen természetes eredetű. A vírus egy állatról ugorhatott át az emberre. Szóval nem katonai megbízásra készítették, és nem is az ufók jöttek és dobták le ránk! Ne higgy el mindent, amit a közösségi médián látsz, vagy mindenféle furcsa oldalon van fenn, hivatkozások nélkül! Mindig ellenőrizd a hír valódiságát, mielőtt elküldöd ismerőseidnek! Ne terjessz álhíreket!”

A Kozák Eszter, Mokos Judit és Zámbó Boglárka biológusok által jegyzett és szerkesztett oldal orvosi témájú anyagainak szakmai lektora Somogyi Éva kardiológus, aneszteziológus és Várdi Katalin pulmonológus.

Ha tetszik, amit csinálunk, ha te is fontosnak tartod, hogy magyar nyelven legyen egy okos és közérthető lap, ami nem a politikai barikádok csatazajáról tudósít, hanem a ránk váró – bátran mondjuk ki, ez az év is megmutatta, mennyire nem túlzás ez – civilizációs kihívásokkal foglalkozik, ami fel meri tenni a jövőnkkel kapcsolatos igazi kérdéseket, és meg is mutatja a modern tudomány válaszait mindezekre, nos ha ez szerinted is olyan égetően fontos, ahogy mi gondoljuk: heroikus munkát végző hat újságíróval, sok tucatnyi kutatóval és csak egy egészen kicsi kiadóval a hátunk mögött, akkor támogasd a munkánkat rendszeresen – számít a segítséged!

Korábbi kapcsolódó cikkeink: