Újabb kínai városban tiltják be a kutya- és macskafogyasztást

Nincsen jövőnk tudomány nélkül, nincsen Qubit nélkületek. Támogasd a munkánkat!

Kínában Sencsen után egy második városban, a másfél millió lakosú Csuhajban is betiltják május 1-jétől a kutyák és macskák élelmiszerként való fogyasztását, írja a Newsweek. 

Az állatvédők által üdvözölt lépést elsősorban élelmiszer-biztonsági megfontolásokkal magyarázzák, ugyanakkor a Humane Society International (HSI) nemzetközi állatjogi szervezet képviselője, Wendy Higgins szerint az intézkedés nem a fertőzésveszélyt hivatott csökkenteni. A HSI szóvivője úgy véli, a kínai városvezetők egymás után ismerik fel a társállatok mentálhigiénés szerepét, ezért döntenek úgy, hogy megvédik a kutyákat és a macskákat. 

Állatkísérletekből kiderült ugyanakkor, hogy a SARS-CoV-2 vírus a macskákat is képes megfertőzni, igaz, ehhez rengeteg vírusnak kellett kitenniük a kísérleti állatokat Kínában. Egy korábbi belga hír ugyanakkor arra enged következtetni, hogy a macskák hétköznapi körülmények között is elkaphatják a betegséget. Ez utóbbi esetben a szerencsétlen állat a gazdájától kapta el a betegséget. A kínai Harbin Állatorvosi Kutatóintézet munkatársai arra ugyan találtak bizonyítékot, hogy a betegség képes macskáról macskára terjedni, de arra nem, hogy a háziállatok a gazdájukat is megfertőzhetik. A vírus a macskáknál légzési nehézséget, hasmenést és hányást váltott ki. 

A sencseni kormány február végén ugyanakkor azt hangsúlyozta, hogy lépése az emberek és a társállatként tartott háziállatok különleges kapcsolatát hivatott védeni. A kutya- és macskaevést elsőként betiltó metropolisz vezetése a fogyasztási tiltólistára felvett állatok ilyen célú leölését a rendelet értelmében 900 ezertől 9 millió forintig terjedő összegű bírsággal bünteti. 

Kínában a legóvatosabb becslések szerint is több millió macskát és akár több tízmillió kutyát is leölnek a húsáért évente, még úgy is, hogy a kutya- és macskaevés egyébként korántsem olyan népszerű a távol-keleti országban, mint azt hiszik. 

Járvány, klímaváltozás, forradalmak – mindez csak három dermesztő arca annak a felbolydult világnak, ami ránk vár. Lesz még neki jó pár. Ha teheted, segítsd a munkánkat, mi megháláljuk a bizalmadat, és ebben a nagy zavarodottságban hitelesen, alaposan és közérthetően magyarázzuk el, hogy a legégetőbb kérdésekre milyen válaszokat adnak a sárgolyó legnagyobb elméi. Maradj velünk. Támogatom a Qubit szerkesztőségét!

Kapcsolódó cikkek a Qubiten: