Majdnem a felére csökkent a légszennyezettség Európa nagyvárosaiban

Nincsen jövőnk tudomány nélkül, nincsen Qubit nélkületek. Támogasd a munkánkat!

Az előző évben ugyanekkor mért értékekhez képest átlagosan 45 százalékkal csökkent több európai nagyváros légszennyezettsége a COVID-19-járvány miatt bevezetett korlátozásoknak köszönhetően. 

Párizsban például 54 százalékos csökkenést mutat a nitrogén-dioxid szintje – derül  ki a Holland Királyi Meteorológiai Intézet (KNMI) friss jelentéséből.

Az Európai Űrügynökség (ESA) Copernicus Sentinel-5P műholdas megfigyelésein alapuló eredmények azt mutatják, hogy jelentős csökkenés tapasztalható egész Európában.

A közlekedési és az ipari kibocsátások változásának felméréséhez  a kutatók a műholdas adatokat légkörkémiai modellekkel és időjárási változásokkal egészítették ki, így határozták meg a légszennyezettség mértékét. 

A nitrogén-dioxid koncentrációja Európában március 13. (felső kép) és április 13. (alsó kép) közöttFotó: ESA
Járvány, klímaváltozás, forradalmak – mindez csak három dermesztő arca annak a felbolydult világnak, ami ránk vár. Lesz még neki jó pár. Ha teheted, segítsd a munkánkat, mi megháláljuk a bizalmadat, és ebben a nagy zavarodottságban hitelesen, alaposan és közérthetően magyarázzuk el, hogy a legégetőbb kérdésekre milyen válaszokat adnak a sárgolyó legnagyobb elméi. Maradj velünk. Támogatom a Qubit szerkesztőségét!

Korábbi kapcsolódó cikkeink: