Majdnem a felére csökkent a légszennyezettség Európa nagyvárosaiban

A Qubit a szabad és tájékozott magyar nyilvánosságért dolgozik. Segítsd a munkánkat!

Az előző évben ugyanekkor mért értékekhez képest átlagosan 45 százalékkal csökkent több európai nagyváros légszennyezettsége a COVID-19-járvány miatt bevezetett korlátozásoknak köszönhetően. 

Párizsban például 54 százalékos csökkenést mutat a nitrogén-dioxid szintje – derül  ki a Holland Királyi Meteorológiai Intézet (KNMI) friss jelentéséből.

Az Európai Űrügynökség (ESA) Copernicus Sentinel-5P műholdas megfigyelésein alapuló eredmények azt mutatják, hogy jelentős csökkenés tapasztalható egész Európában.

A közlekedési és az ipari kibocsátások változásának felméréséhez  a kutatók a műholdas adatokat légkörkémiai modellekkel és időjárási változásokkal egészítették ki, így határozták meg a légszennyezettség mértékét. 

A nitrogén-dioxid koncentrációja Európában március 13. (felső kép) és április 13. (alsó kép) közöttFotó: ESA
A Qubit szerkesztősége azért dolgozik, hogy a magyar nyilvánosság hiteles, alapos és közérthető tudományos ismeretekhez jusson. Tesszük ezt politikamentesen, közszolgálati hevülettel, száznál több kutató és tudós bevonásával. Égető kérdések, dermesztő válságok és zavaros álhírek sűrűjében igyekszünk tartani a fáklyát immár havi bő hétszázezer olvasónknak. Cikkeink ingyen olvashatók, de nem ingyen készülnek. Segítsd a munkánkat!

Korábbi kapcsolódó cikkeink: