Majdnem a felére csökkent a légszennyezettség Európa nagyvárosaiban

Az előző évben ugyanekkor mért értékekhez képest átlagosan 45 százalékkal csökkent több európai nagyváros légszennyezettsége a COVID-19-járvány miatt bevezetett korlátozásoknak köszönhetően. 

Párizsban például 54 százalékos csökkenést mutat a nitrogén-dioxid szintje – derül  ki a Holland Királyi Meteorológiai Intézet (KNMI) friss jelentéséből.

Az Európai Űrügynökség (ESA) Copernicus Sentinel-5P műholdas megfigyelésein alapuló eredmények azt mutatják, hogy jelentős csökkenés tapasztalható egész Európában.

A közlekedési és az ipari kibocsátások változásának felméréséhez  a kutatók a műholdas adatokat légkörkémiai modellekkel és időjárási változásokkal egészítették ki, így határozták meg a légszennyezettség mértékét. 

A nitrogén-dioxid koncentrációja Európában március 13. (felső kép) és április 13. (alsó kép) közöttFotó: ESA

A hírekről sok helyen tájékozódhatsz. A Qubit krízisben és békeidőben is arra törekszik, hogy az események mögött álló mélyebb összefüggéseket is megértsük – szigorúan a modern tudomány szemszögéből, több mint 100 tudós-szerzőnk és szakértő újságíróink révén. Ez nekünk sokba kerül, de reméljük, nektek is sokat ér.
Támogasd a Qubit fennmaradását!

Korábbi kapcsolódó cikkeink: