Már az önkénteseket toborozza vakcináinak teszteléséhez az amerikai Inovio

Rövidesen befejezi az önkéntesek toborzását, és megkezdi vakcináinak humán tesztelését az Inovio Pharmaceuticals Inc., az immunterápiás fejlesztéseiről ismert amerikai gyógyszergyár. 

„Arra számítunk, hogy április vége előtt befejezzük mind a 40 önkéntes toborzását” - mondta a CNBC-nek Joseph Kim, az Inovio elnök-vezérigazgatója. 

A Bill és Melinda Gates Alapítvány 5 millió dolláros támogatását élvező Inovio a második cég, amely elindíthatta COVID-19 elleni INO-4800 vakcina fejlesztésének első fázisát április elején a Pennsylvaniai Egyetem orvostudományi karán és a Missouri állambeli Kansas City Gyógyszerészeti Kutatóközpontban, miután megkapta a szükséges engedélyeket az USA Élelmiszer-biztonsági és Gyógyszerészeti Hivatalától, az FDA-tól. Az Inovio nyár közepére várja a négy hetesre tervezett tesztsorozat első eredményeit. 

Fantáziarajz a vakcinárólFotó: GARO/Phanie via AFP

Az USA-ban elsőként a massachusettsi Cambridge-ben működő  gyógyszervállalat, a Moderna kezdhette meg a vakcinafejlesztést. Mint beszámoltunk róla, március közepén Seattle-ben a világon elsőként adták be önkénteseknek a cég és az amerikai egészségügyi intézet (National Institutes of Health, NIH) által közösen kifejlesztett mRNA-1273 oltóanyagot. Ez az RNS típusú kísérleti oltóanyagok közé tartozik, amelyek az emberi sejtekkel termeltetnek vírusfehérjéket, hogy aztán az immunrendszer ezek ellen antitesteket állítson elő, felkészítve azt a valódi vírus által okozott fertőzésre és a vírus felismerésére.  

Mindeközben a pekingi székhelyű Sinovac Biotech már a vakcinafejlesztés első fázisának végén jár, miután sikerrel jártak állatkísérletei. A klasszikus megoldással operáló, inaktivált vírust tartalmazó kínai vakcina humán tesztjei április 16-án kezdődtek meg a Sanghajtól északra fekvő Csiangszu régióban, ahol 144 önkéntes immunválaszait és a vakcina biztonságosságát mérik fel. A résztvevők három csoportra oszlanak: az egyik tagjai nagy dózist kapnak, a másikban alacsonyabb dózissal, a harmadikban pedig placebóval oltják be az embereket. A kutatók reményei szerint a hasonló felépítésű, de már több mint ezer embert tesztelő második fázist május közepén el tudják kezdeni, és június végére meglehetnek a vizsgálatok eredményei. 

A hírekről sok helyen tájékozódhatsz. A Qubit krízisben és békeidőben is arra törekszik, hogy az események mögött álló mélyebb összefüggéseket is megértsük – szigorúan a modern tudomány szemszögéből, több mint 100 tudós-szerzőnk és szakértő újságíróink révén. Ez nekünk sokba kerül, de reméljük, nektek is sokat ér.
Támogasd a Qubit fennmaradását!

Korábbi kapcsolódó cikkeink: