Már az önkénteseket toborozza vakcináinak teszteléséhez az amerikai Inovio

2020.04.24. · tudomány

Rövidesen befejezi az önkéntesek toborzását, és megkezdi vakcináinak humán tesztelését az Inovio Pharmaceuticals Inc., az immunterápiás fejlesztéseiről ismert amerikai gyógyszergyár. 

„Arra számítunk, hogy április vége előtt befejezzük mind a 40 önkéntes toborzását” - mondta a CNBC-nek Joseph Kim, az Inovio elnök-vezérigazgatója. 

A Bill és Melinda Gates Alapítvány 5 millió dolláros támogatását élvező Inovio a második cég, amely elindíthatta COVID-19 elleni INO-4800 vakcina fejlesztésének első fázisát április elején a Pennsylvaniai Egyetem orvostudományi karán és a Missouri állambeli Kansas City Gyógyszerészeti Kutatóközpontban, miután megkapta a szükséges engedélyeket az USA Élelmiszer-biztonsági és Gyógyszerészeti Hivatalától, az FDA-tól. Az Inovio nyár közepére várja a négy hetesre tervezett tesztsorozat első eredményeit. 

Fantáziarajz a vakcináról
photo_camera Fantáziarajz a vakcináról Fotó: GARO/Phanie via AFP

Az USA-ban elsőként a massachusettsi Cambridge-ben működő  gyógyszervállalat, a Moderna kezdhette meg a vakcinafejlesztést. Mint beszámoltunk róla, március közepén Seattle-ben a világon elsőként adták be önkénteseknek a cég és az amerikai egészségügyi intézet (National Institutes of Health, NIH) által közösen kifejlesztett mRNA-1273 oltóanyagot. Ez az RNS típusú kísérleti oltóanyagok közé tartozik, amelyek az emberi sejtekkel termeltetnek vírusfehérjéket, hogy aztán az immunrendszer ezek ellen antitesteket állítson elő, felkészítve azt a valódi vírus által okozott fertőzésre és a vírus felismerésére.  

Mindeközben a pekingi székhelyű Sinovac Biotech már a vakcinafejlesztés első fázisának végén jár, miután sikerrel jártak állatkísérletei. A klasszikus megoldással operáló, inaktivált vírust tartalmazó kínai vakcina humán tesztjei április 16-án kezdődtek meg a Sanghajtól északra fekvő Csiangszu régióban, ahol 144 önkéntes immunválaszait és a vakcina biztonságosságát mérik fel. A résztvevők három csoportra oszlanak: az egyik tagjai nagy dózist kapnak, a másikban alacsonyabb dózissal, a harmadikban pedig placebóval oltják be az embereket. A kutatók reményei szerint a hasonló felépítésű, de már több mint ezer embert tesztelő második fázist május közepén el tudják kezdeni, és június végére meglehetnek a vizsgálatok eredményei. 

Korábbi kapcsolódó cikkeink:

link Forrás
link Forrás
link Forrás