Óriási mezőnyt hagyott le két magyar innováció az EU koronavírus-hackathonján

2020.05.01. · TECH

EUvsVirus Hackathon címmel rendezett online páneurópai ötletversenyt a múlt hét végén az Európai Innovációs Tanács, és két kategóriában is magyar ötletet választottak a legjobbnak. A magyar csapatok ezzel két helyet foglaltak el a kiemelt kategóriagyőztesek körében. A kiemelt győzteseket meghívták az Európai Innovációs Tanács május 22-től 25-ig tartandó Matchathon nevű versenyére, amely a járványhelyzet miatt ugyancsak az interneten zajlik majd.

A koronavírus témája köré épülő versenyre 114 országból érkezett csaknem 21 ezer jelentkező összesen 2160 projektet nevezett be, és összesen 117 megoldást jutalmaztak. A hat legjobb csapatból kettő magyar, egy litván, három pedig nemzetközi.

Az élet és egészség kategóriában a magyar egyetemistákból álló Team Discover csapatot – név szerint Dános Pétert, Elődi Mártont, Knébel Miklóst, Lakatos Pétert, Mitnyik Leventét és Nagy Kristófot – választották győztesnek, akik egy 3D-nyomtatott, szenzoros szemüveggel neveztek. Az innováció a tervezők szándéka szerint az ápolók munkáját támogatja: az okosszemüveggel rövid idő alatt sok beteg állapotát ellenőrizhetik biztonságos távolságból és kevesebb védőfelszereléssel.

link Forrás

Az üzleti tevékenységek folyamatosságának biztosítását segítő megoldások kategóriája volt a másik, ahol magyar ötletet jutalmaztak: a Linistry nevű alkalmazás készítői, Boross Dániel, Kövesdán Gyula, Kővári Zsigmond és Surányi Gábor háromezer eurós pénzdíjat nyertek. A Linistry a társas távolságtartás szabályainak érvényesítésében segít a kereskedelemben azzal, hogy megszervezi az online sorban állást, illetve nyomon követi az üzletekben tartózkodó vásárlók számát. 

link Forrás

Egy részkihívásban külön első helyezést ért el a MassVentil Project Óbudai Egyetemhez kötődő csapata, amely egy egyszerre több páciens kiszolgálására képes lélegeztetőgép terveit dolgozta ki.

A verseny célja az volt, hogy összekapcsolja az innovátorokat a befektetőkkel, illetve a társadalmi partnerekkel a koronavírus-világjárvány okozta társadalmi, egészségügyi, oktatási, munkaerő-piaci, pénzügyi  kihívások leküzdésére.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás