Így néz ki, amikor felrobbantják egy atomerőmű hűtőtornyait

Nincsen jövőnk tudomány nélkül, nincsen Qubit nélkületek. Támogasd a munkánkat!

A Karlsruhe közelében lévő Philippsburg erőmű egyik reaktorát 2011-ben, a másikat pedig 2019-ben állították le, az elbontásukra pedig csütörtök hajnalban került sor – igaz, az általában népszerű látványosságnak számító robbantások pontos időpontját a hatóságok titokban tartották a járványhelyzet miatt.

A két 150 méteres tornyot csütörtök hajnalban robbantották fel. Valószínűleg nem ez lesz az utolsó alkalom összedőlő német hűtőtornyokat nézni, az ország ugyanis szakít az atomenergiával, a tervek szerint az utolsó reaktort 2022-ben állítják majd le.  

Jelenleg hat atomerőmű üzemel az országban, a német kormány a 2011-es fukusimai baleset után döntött a bezárásukról. A döntést számos kritika érte, a Volkswagen csoport elnöke szerint klímavédelmi szempontból mindenképpen korainak számít az erőművek 2022-es felszámolása, ami miatt az ország nagyobb arányban nyer majd energiát szénerőművekből. Az atomerőművek bezárásával a Carnegie Mellon Egyetem kutatói szerint az országban 13 százalékkal növekedett a károsanyag-kibocsátás.

Egy tanulmány szerint az atomstop miatt megnövekedett emisszió évente 1100 ember halálát okozza az országban – a lépést viszont politikai, gazdasági és infrastrukturális okoknál fogva sem lehet visszavonni. Benjamin Görlach, egy német közgazdasági think tank elemzője szerint már nincs mit tenni az ügyben, ahogy fogalmazott, ez a hajó már elment – ezt pedig semmi sem illusztrálja szebben, mint az erőmű ledőlő hűtőtornyai.

Járvány, klímaváltozás, forradalmak – mindez csak három dermesztő arca annak a felbolydult világnak, ami ránk vár. Lesz még neki jó pár. Ha teheted, segítsd a munkánkat, mi megháláljuk a bizalmadat, és ebben a nagy zavarodottságban hitelesen, alaposan és közérthetően magyarázzuk el, hogy a legégetőbb kérdésekre milyen válaszokat adnak a sárgolyó legnagyobb elméi. Maradj velünk. Támogatom a Qubit szerkesztőségét!

Kapcsolódó cikkek a Qubiten: