Augusztusra elkészülhet a mobiltelefonos detektor, amibe elég belefújni, és kimutatja a vírust

2020.05.19. · TECH

Egyszerűen, gyorsan és olcsón elvégezhető COVID-19 teszteket ígér a Utah-i Egyetem egy 2016 óta folyó kutatása, amely május elején további 200 ezer dolláros támogatást kapott az amerikai Nemzeti Tudományos Alaptól. A projektet az egyetem a Zika-vírus gyors kimutatására indította, azt remélik, hogy a készülék a koronavírus elleni küzdelemben is hasznos lesz majd.

A teszthez nem szükséges légúti váladékot venni, elegendő lesz beleköhögni vagy belefújni a szenzorba, amelyet Massood Tabib-Azar, a kutatást vezető mérnökprofesszor szerint telefonhoz is lehet majd kötni. A teszthez nem szükséges a szenzoron kívül más, például tesztcsík, így a felhasználók akár naponta többször is ellenőrizhetik, hogy elkapták-e a betegséget. A készülékben maradt mintát az eszköz megsemmisíti.

Még tesztelik

Tabib-Azar szerint a szenzorral ellenőrizni lehet majd a környezet fertőzöttségét is, ehhez mintát kell venni a tesztelni kívánt felületről, és azt kell hozzáérinteni a szenzorhoz. A professzor szerint az lenne az ideális, ha viszonylag olcsón, nagy mennyiségben tudnák előállítani a szenzort, hogy minél többekhez eljuthasson, a jelenlegi adatok szerint egy ilyen készülék nagyjából 55 dollárnak megfelelő összegbe kerülne, egy tesztet pedig egy perc alatt tudna elvégezni.

link Forrás

A szenzor klinikai tesztelését júliusban kezdik meg, ha minden jól megy, Tabib-Azar szerint már akár augusztusban is eljuthat a felhasználókhoz az új diagnosztikai eszköz. A kutató emellett egy kontaktkövető app kifejlesztésén is dolgozik, a diagnosztika után ugyanis szerinte ez a következő logikus lépés a járvány elleni küzdelemben. Ha beválik, a szenzor automatikusan elküldheti egy app segítségével az adatokat a helyi járványfelügyelethez, így gyorsabban fel lehet majd fedezni a fertőzés gócpontjait.

link Forrás
link Forrás
link Forrás