Atomreaktormagot nyomtatott egy amerikai kutatócsoport

2020.05.20. · tudomány

Az amerikai Energiaügyi Minisztérium Oak Ridge Nemzeti Laboratóriumának kutatócsoportja 3D-nyomtatással készült atomreaktormagot tervezett.

A reaktor működőképes, de még finomítgatják, 2023-ban tervezik szolgálatba állítani. Az új technológiával épült atomreaktormag 21. századi anyagokból épül, és beépített érzékelők és kontrollpanelek gondoskodnak a biztonságos működéséről.

A tervezett élesítésig hátralévő 3 évet a Kurt Terrani atom- és anyagtudós vezette kutatócsoport arra használja, hogy mesterséges intelligencia segítségével finomhangolja a prototípust, így növelve a megbízhatóságát és a hatékonyságát.

A formabontó megoldásról Thomas Zacharia, a kutatóközpont igazgatója azt mondta, hogy az 1950-es, 1960-as években kidolgozott módszertanra, nyersanyagokra és technológiára erősen alapozó atomenergia-iparág fejlődését az elavult eljárások nemcsak lassították, hanem elsősorban ezek miatt nem sikerült az atomenergia árát csökkenteni az utóbbi 5-6 évtizedben. A magas költségek pedig oda vezettek, hogy az Egyesült Államokban az elmúlt 20 évben egyetlen atomreaktor épült.

Így készül a nyomtatott atomreaktormag:

link Forrás

Terrani szerint a hagyományos atomreaktor-építés leginkább idő- és pénzigényes része az egyes alkatrészek minőségbiztosítási eljárása. Mint azt a szakember a Wired magazinnak elmondta, ha bárki atomerőművet akarna építeni, a szóban forgó hivatali procedúra akár egy évtizedig is eltarthat és dollármilliárdokat emészthet fel csupán azért, mert minden egyes új alkatrészt már működő tesztreaktorokban validálnak, egyesével. Az idejétmúlt minőségbiztosítási eljárásnál a mesterséges intelligencia Terrani szerint nemcsak idő-, de költséghatékonyabban is el tudja végezni ugyanazt a munkát.

A gázhűtésű reaktor az Oak Ridge-ben az 1940-es évek elején épült, grafitmaggal működő atomreaktor 21. századi modern változata. Miközben az atomenergia hőskorában épült egykori reaktort röpke 9 hónap alatt hozták a semmiből üzemképes állapotba, az Egyesült Államokban pillanatnyilag épülő egyetlen új reaktor beüzemelési idejét a legoptimistább becslések is 12 évvel későbbre, vagyis 2032-re tippelik. Terrani szerint a 3D-nyomtatás, a mesterséges intelligencia és más 21. századi megoldások jelentősen lerövidíthetik ezt az indokolatlanul hosszú időt.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás