18 klimatizált utcával készül Bécs a nyári hőhullámokra

2020.05.26. · majom

18 ideiglenes klimatizált utcát hoznak létre a 4 állandó mellé Bécsben, amely Budapesthez hasonlóan megszenvedi a nyári hősziget-jelenséget – írta keddi közleményében Bécs Város Külképviseleti Irodája.

Bécs egyike a klímaválság által leginkább érintett városoknak Európában, és különösen magas a hőségnapok száma. A jelenlegi járványhelyzetben ráadásul kiemelt szerepük van a városi szabad tereknek, ahol az emberek egymástól távolságot tartva a szabad levegőn tartózkodhatnak.

Hogy az ott lakók a nagy melegben le tudják hűteni magukat, június 12-e és szeptember 20-a között a városvezetés ideiglenesen tizennyolc klimatizált utcát hoz létre. Ilyen jellegű fejlesztés négy utcában már korábban állandósult a 4., 14., 15. és 21. kerületben.

photo_camera Fotó: PID/ Christian Fürthner

A klimatizált területeket természetesen nem gépekkel hűtik: ezeken az utcákon, utakon vagy tereken ehelyett sok a növény, az árnyék, ivókutakat és párakapukat alakítottak ki, van elég ülőhely, és világosabb az aszfalt. Nincs autóforgalom, tilos a várakozás és a parkolás is.

A klimatizált utcákban akár öt fokkal is sikerült csökkenteni a környezeti hőmérsékletet.

Mindez azt szolgálja, hogy a bécsiek, különös tekintettel az idősekre és gyerekekre, a forró nyári napokon is ki tudjanak menni a szabadba hűsölni vagy játszani. Az utcákon rendezvényeket szerveznek, és minden utcában két megbízott személy áll a környékbeliek rendelkezésére, akikhez kérdésekkel vagy kérésekkel lehet fordulni.

Az új hűsölőutcákat Bécs hőségtérképe alapján alakítják majd ki, vagyis oda tervezik őket, ahol a legnagyobb melegre lehet számítani, illetve ahol a legtöbb kisgyermek és időskorú lakik.

A kezdeményezés tavaly indult, és a sikerét mutatja, hogy a megkérdezettek 92 százaléka szeretné, ha lenne folytatás

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás