Az EU könyörög Donald Trumpnak, hogy ne hagyja el a WHO-t

2020.05.31. · gazdaság

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság kereszténydemokrata elnöke és Josep Borrell, az unió szocialista külügyi főképviselője szombaton arra kérte az Egyesült Államok elnökét, Donald Trumpot, hogy gondolja meg magát, és ne léptesse ki az USA-t az ENSZ egészségügyi világszervezetéből, a WHO-ból. Az európai tisztviselők közös nyilatkozata szerint el kell kerülni az olyan lépéseket, amelyek meggyengítik a koronavírus-járvány ellen folytatott nemzetközi küzdelmet, amelyben minden ország részvételére és támogatására szükség van.

Trump pénteken jelentette be, hogy azonnali hatállyal megszakítja a kapcsolatot a WHO-val, és az eddig a nemzetközi szervezetnek juttatott forrásokat „más világszintű és arra érdemes sürgős globális közegészségügyi szükségletekre” fordítja.

Az Egyesült Államok kormánya a WHO első számú pénzügyi támogatója: tavaly különböző forrásokból összesen csaknem 900 millió dollárt költött a szervezet finanszírozására (a Bill és Melinda Gates Alapítvány 2019-ben 531, a harmadik legnagyobb támogató, Nagy-Britannia 430 millió dollárt juttatott a WHO-nak). A nemzetközi szervezet és az amerikai elnök közötti viszony április közepén romlott meg, amikor Trump bejelentette, hogy szünetelteti a WHO-nak adott pénzügyi támogatást, mert szerinte a szervezet „súlyosan félrekezelte és elleplezte a koronavírus terjedését”, ráadásul túl nagy befolyáshoz engedte Trump esküdt ellenségét, Kínát.

Május 18-án az USA elnöke 30 napos ultimátumot adott a WHO-nak arra, hogy lényegi változtatásokat eszközöljön a működésében, azzal a fenyegetéssel, hogy ha ezeket nem hajtják végre, az ideiglenes pénzelvonás véglegessé válik.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás