2030-ra elkészülhet a világ teljes óceántérképe, az egyötöde már megvan

2020.06.22. · tudomány

Amikor 2017-ben elindították a teljes óceánfenék feltérképezésének szentelt GEBCO Seabed 2030 projektet, még csak a világtenger mélyének 6 százaléka volt ismert. Három év alatt ez felkúszott 19 százalékra, de ez még mindig azt jelenti, hogy a Föld több mint kétharmadát borító víztömeg 81 százaléka a mai napig ismeretlen a bolygó lakossága előtt.

A mértékeket itt nem lehet eléggé hangsúlyozni. Tavaly nagyjából 14,5 millió négyzetkilométernyi mélységi adattal lett gazdagabb a projekt adatbázisa, ami két ausztráliányi, vagy éppen 156 Magyarországnyi területnek felel meg. Jamie McMichael-Phillips projektigazgató a feltérképezendő óceánfenék hátralévő négyötödének nagyságát úgy érzékeltette, hogy „a következő évtizedben a Mars területének kétszeresét kell átvizsgálnunk.”

Az alábbi képen a fekete színnel jelöli a még feltérképezetlen területeket, kékkel pedig azokat, amelyekről már vannak adatok – minél mélyebb az adott helyen az óceán, annál sötétebb kékkel van jelölve.

photo_camera Forrás: GEBCO Seabed 2030 Project

Az sem teljesen igaz, hogy a fekete részekről nincs információja a tudománynak: a Föld felett járó egyes műholdak nemcsak a felszínről, de magasságmérő felszerelésüknek köszönhetően az óceánfenékről is tudnak adatot szolgáltatni, a vízfelszínre ható gravitációs erő alapján. Ez a módszer azonban legjobb esetben is csak kilométeres felbontást tesz lehetővé, míg a Seabed 2030 projekt legalább 100 méteres felbontású képeket igyekszik alkotni.

Ha elkészül a nagy óceántérkép, az nemcsak a hajók navigációját, a víz alatti kábelek és csőrendszerek vezetését, vagy az áramlatok viselkedésének megfigyelését teszi egyszerűbbé, de számos környezeti előnnyel is jár: segíthet a halgazdálkodás kihívásaiban, a biodiverzitás fenntartásában, valamint a klímaváltozás jobb megértésében, előrejelzésében is.

McMichael-Phillips bízik benne, hogy sikerült tartani a 2030-as céldátumot, de ehhez széles körű összefogásra lesz szükség. „Szükség van a kormányokra, az iparra, a tudósokra, a filantrópokra és az amatőr kutatókra is. Ha mindenki összefog, akkor sikerülhet időben elkészíteni az emberiség számára létfontosságú óceántérképet.”

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás