2030-ra elkészülhet a világ teljes óceántérképe, az egyötöde már megvan

Nincsen túlélhető és fenntartható jövőnk tudomány nélkül, ahogy nekünk sincsen nélkületek. Támogasd a Qubit munkáját!

Amikor 2017-ben elindították a teljes óceánfenék feltérképezésének szentelt GEBCO Seabed 2030 projektet, még csak a világtenger mélyének 6 százaléka volt ismert. Három év alatt ez felkúszott 19 százalékra, de ez még mindig azt jelenti, hogy a Föld több mint kétharmadát borító víztömeg 81 százaléka a mai napig ismeretlen a bolygó lakossága előtt.

A mértékeket itt nem lehet eléggé hangsúlyozni. Tavaly nagyjából 14,5 millió négyzetkilométernyi mélységi adattal lett gazdagabb a projekt adatbázisa, ami két ausztráliányi, vagy éppen 156 Magyarországnyi területnek felel meg. Jamie McMichael-Phillips projektigazgató a feltérképezendő óceánfenék hátralévő négyötödének nagyságát úgy érzékeltette, hogy „a következő évtizedben a Mars területének kétszeresét kell átvizsgálnunk.”

Az alábbi képen a fekete színnel jelöli a még feltérképezetlen területeket, kékkel pedig azokat, amelyekről már vannak adatok – minél mélyebb az adott helyen az óceán, annál sötétebb kékkel van jelölve.

Forrás: GEBCO Seabed 2030 Project

Az sem teljesen igaz, hogy a fekete részekről nincs információja a tudománynak: a Föld felett járó egyes műholdak nemcsak a felszínről, de magasságmérő felszerelésüknek köszönhetően az óceánfenékről is tudnak adatot szolgáltatni, a vízfelszínre ható gravitációs erő alapján. Ez a módszer azonban legjobb esetben is csak kilométeres felbontást tesz lehetővé, míg a Seabed 2030 projekt legalább 100 méteres felbontású képeket igyekszik alkotni.

Ha elkészül a nagy óceántérkép, az nemcsak a hajók navigációját, a víz alatti kábelek és csőrendszerek vezetését, vagy az áramlatok viselkedésének megfigyelését teszi egyszerűbbé, de számos környezeti előnnyel is jár: segíthet a halgazdálkodás kihívásaiban, a biodiverzitás fenntartásában, valamint a klímaváltozás jobb megértésében, előrejelzésében is.

McMichael-Phillips bízik benne, hogy sikerült tartani a 2030-as céldátumot, de ehhez széles körű összefogásra lesz szükség. „Szükség van a kormányokra, az iparra, a tudósokra, a filantrópokra és az amatőr kutatókra is. Ha mindenki összefog, akkor sikerülhet időben elkészíteni az emberiség számára létfontosságú óceántérképet.”

Ha tetszik, amit csinálunk, ha te is fontosnak tartod, hogy magyar nyelven legyen egy okos és közérthető lap, ami nem a politikai barikádok csatazajáról tudósít, hanem a ránk váró – bátran mondjuk ki, ez az év is megmutatta, mennyire nem túlzás ez – civilizációs kihívásokkal foglalkozik, ami fel meri tenni a jövőnkkel kapcsolatos igazi kérdéseket, és meg is mutatja a modern tudomány válaszait mindezekre, nos ha ez szerinted is olyan égetően fontos, ahogy mi gondoljuk: heroikus munkát végző öt újságíróval, sok tucatnyi kutatóval és csak egy egészen kicsi kiadóval a hátunk mögött, akkor támogasd a munkánkat rendszeresen – számít a segítséged!

Kapcsolódó cikkek a Qubiten: