Újra lángolnak az esőerdők Brazíliában

2020.07.03. · tudomány

Brazília űrkutatási hivatala, az INPE adatai szerint idén júniusban 20 százalékkal több helyen lángolt az esőerdő az Amazonas-medencében, mint tavaly ilyenkor. A műholdfelvételek alapján idén 2248 erdőtüzet lokalizáltak szemben a 2019 júniusában detektált 1880-al – jelentette a BBC.

A korábbi tapasztalatok szerint a júliusban, augusztusban és szeptemberben egyre növekvő számban előforduló erdőtüzek zöme tudatos emberi tevékenység következménye. Tavaly augusztusban több mint 30 ezer tűzgócot azonosítottak a környezetvédők – ez volt az eddigi rekord.

„Nem engedhetjük meg, hogy a 2019-es helyzet megismétlődjön" – idézte a BBC Mauricio Voivodicot, WWF brazíliai ügyvezetője igazgatóját.

Lángoló brazil esőerdő tavaly szeptemberben
photo_camera Lángoló brazil esőerdő tavaly szeptemberben Fotó: NELSON ALMEIDA/AFP

A zöld szervezetek szerint az országban tomboló COVID-19 járvány súlyosbítja a problémát, a pandémia megfékezésével foglalkozó hatóságok ugyanis a korábbiaknál is ritkábban ellenőrzik az illegális fakitermelők és az erdőégetéssel új területeket birtokba vevő mezőgazdasági termelők tevékenységét.

Pedig a műholdas adatok alapján már tavaly is percenként egy labdarúgópályányi területtel csökkent az amazonasi esőerdők mérete.

Korábbi kapcsolódó cikkeink:

link Forrás
link Forrás
link Forrás