Újra lángolnak az esőerdők Brazíliában

Nincsen túlélhető és fenntartható jövőnk tudomány nélkül, ahogy nekünk sincsen nélkületek. Támogasd a Qubit munkáját!

Brazília űrkutatási hivatala, az INPE adatai szerint idén júniusban 20 százalékkal több helyen lángolt az esőerdő az Amazonas-medencében, mint tavaly ilyenkor. A műholdfelvételek alapján idén 2248 erdőtüzet lokalizáltak szemben a 2019 júniusában detektált 1880-al – jelentette a BBC.

A korábbi tapasztalatok szerint a júliusban, augusztusban és szeptemberben egyre növekvő számban előforduló erdőtüzek zöme tudatos emberi tevékenység következménye.  Tavaly augusztusban több mint 30 ezer tűzgócot azonosítottak a környezetvédők – ez volt az eddigi rekord.

„Nem engedhetjük meg, hogy a 2019-es helyzet megismétlődjön" – idézte a BBC Mauricio Voivodicot, WWF brazíliai ügyvezetője igazgatóját. 

Lángoló brazil esőerdő tavaly szeptemberbenFotó: NELSON ALMEIDA/AFP

A zöld szervezetek szerint az országban tomboló COVID-19 járvány súlyosbítja a problémát, a pandémia megfékezésével foglalkozó hatóságok ugyanis a korábbiaknál is ritkábban ellenőrzik az illegális fakitermelők és az erdőégetéssel új területeket birtokba vevő mezőgazdasági termelők tevékenységét.

Pedig a műholdas adatok alapján már tavaly is percenként egy labdarúgópályányi területtel csökkent az amazonasi esőerdők mérete. 

Magyarországon nincs még egy olyan újság, mint a Qubit. De ahhoz, hogy továbbra is lehessen, arra kérjük kedves olvasóinkat, hogy támogassátok erőfeszítéseinket egyszeri vagy rendszeres adománnyal, és járuljatok hozzá, hogy a Qubit még alaposabb, még hitelesebb, még tudományosabb tudjon lenni.
Támogasd a Qubit munkáját – nekünk minden segítség számít!

Korábbi kapcsolódó cikkeink: