WMO: Öt éven belül átléphetjük az 1,5 Celsius-fokos klímacélt

2020.07.09. · tudomány

Egyre nagyobb az esély, hogy öt éven belül átlépi a Föld a párizsi egyezményben rögzített másfél Celsius-fokos klímacélt – közölte az ENSZ Meteorológiai Világszervezete, a WMO.

20 százalék esély van rá, hogy ezt a küszöbértéket már a 2024 előtti évek valamelyikében meghaladja a globális felmelegedés, arra pedig 70 százalék, hogy az elkövetkező öt évben legalább egy hónapban 1,5 foknál nagyobb lesz az eltérés az iparosodás előtti időkhöz képest.

A szakértők ugyanakkor hangsúlyozták: még ha át is lépi a felmelegedés ezt a mérföldkövet az elkövetkező évek valamelyikében, ez nem érvényteleníti a klímacélt. Jelzi viszont, mennyire sürgős az üvegházhatású gázok kibocsátásának jelentős csökkentése, hogy hosszú távon ne kelljen az emberiségnek a veszélyesen melegedő világban boldogulni.

Másfél vagy két fok?

Az ENSZ Klímavédelmi Kormányközi Testülete (IPCC) 2018. őszi komor jelentésében fejtette ki, milyen nagy különbség van aközött, ha másfél fokkal, illetve két fokkal haladja meg a globális átlaghőmérséklet az ipari forradalom előtti értéket. A 2015-ös párizsi éghajlatvédelmi egyezményben valójában arról rendelkeztek, hogy a felmelegedést a 21. században 2 fok alatt tartják, de törekednek arra, hogy csak 1,5 fok legyen.

Az északi féltekén csak nagyritkán előforduló szélsőséges hőhullámok valószínűsége például számos térségben 50 százalékkal nőne, ha 1,5 helyett 2 fokkal emelkedne a hőmérséklet. Egyes trópusi halászati cégek már valahol 1,5 és 2 fok között elhullanának, de a mezőgazdasági ültetvények terméshozama és a megtermelt növények tápanyagtartalma további 10-15 százalékkal csökkenne intenzívebb felmelegedés esetén. A fajok kipusztulásának üteme jelentősen felgyorsulna. A fél fokkal nagyobb felmelegedés leginkább aggasztó következménye azonban a sarki jég és az üvegházhatású metánt óriási készletekben tartalmazó permafroszt olvadásának vészesen felgyorsuló üteme.

link Forrás

Viharfelhők Nyugat-Európa felett

A WMO megbízásából most a brit meteorológiai szolgálat végzett új helyzetértékelést, amelyben arra jutott: egyre biztosabb, hogy a felmelegedés rövid időn belül meghaladja a másfél fokot. A releváns kutatások szerint a Föld éves átlaghőmérséklete már több mint 1 Celsius-fokkal haladja meg az 1850-es évek értékeit, és valószínűleg ezen a szinten marad a 2024-ig terjedő időszakban.

link Forrás

Míg a korábbi tanulmányok 10 százalékra becsülték annak esélyét, hogy rövid távon átlépi a felmelegedés mértéke a másfél fokot, a mostani klímamodellek alapján már 20 százalék ennek valószínűsége, és az idővel párhuzamosan egyre nő.

A mostani jelentés – más kutatásokhoz hasonlóan – azzal számol, hogy a felmelegedés várható hatásai eltérnek a Föld különböző pontjain, a számítások szerint az Északi-sarkvidék idén valószínűleg kétszer olyan gyorsan melegszik, mint a Föld többi része. További előrejelzés, hogy az emelkedő tengerszint miatt az elkövetkező öt évben több viharral kell számolni Nyugat-Európában.

photo_camera A májusi esőzések után leszakadt út a délnyugat-franciaországi Argelouse-nál Fotó: GEORGES GOBET/AFP

Nem számít a COVID-19 miatti lassulás

A helyzetértékelés a természetes változékonyság mellett figyelembe veszi az emberi tevékenységek következtében a légkörbe bocsátott szén-dioxid hatását is – ugyanakkor a modellek nem számolnak a kibocsátás 2020 eleji visszaesésével, amit a világjárvány idézett elő.

A WMO álláspontja szerint ugyanis ez nem lesz különösebb hatással a felmelegedésre a 2020-as évtized első felében. „A WMO többször hangsúlyozta, hogy a COVID-19-világjárvány miatti gazdasági és ipari lassulás nem helyettesíti a hosszú távú és közös klímavédelmi erőfeszítéseket” – mondta Petteri Taalas, a WMO főtitkára. Mivel a szén-dioxid hosszú élettartamú a légkörben, nem lehet arra számítani, hogy a kibocsátás idei csökkenése hozzájárul a légköri szén-dioxid-koncentráció csökkenéséhez, ezáltal a globális felmelegedés lassulásához – magyarázta a főtitkár.

„A COVID-19 súlyos nemzetközi egészségügyi és gazdasági válságot okozott, ha viszont a klímaváltozást nem sikerül lassítani, az évszázadokon át veszélyezteti majd az emberi jólétet, az ökoszisztémákat és a gazdaságokat. A kormányoknak meg kellene ragadniuk a lehetőséget, hogy a klímavédelmet is beépítsék gazdaságösztönző terveikbe, ezáltal biztosítsák, hogy a növekedés jó irányba induljon vezessen.”

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás