Dél-koreai kutatók szerint otthon fertőz inkább a koronavírus

2020.07.22. · tudomány

A 2020. január 20. és március 27. közötti időszakban 5706 COVID-19 beteg 59073 kontaktszemélyének vizsgálatán alapuló eredmények azt mutatják, hogy a fertőzött családtagoktól, közeli hozzátartozóktól nagyobb valószínűséggel elkapható az új koronavírus, mint idegenektől – tették közzé legújabb eredményeiket az amerikai járványügyi központ, a CDC által publikált tanulmányukban a dél-koreai betegség-ellenőrzési és megelőzési központ (KCDC) epidemiológusai.

Az epidemiológusok az egy háztartásban élő kapcsolatok 11,8 százalékában találtak fertőzést. A korcsoportok szerinti megoszlásban a háztartási fertőzések aránya a tizenéveseknél, illetve a 60-70 éves generációban volt a legmagasabb. A kutatók szerint ennek az lehet az oka, hogy ezekben a korosztályokban még és már jóval szorosabb és rendszeresebb a családtagok közötti kapcsolat, mint a köztes nemzedékekhez tartozóknál.

A tanulmány szerzői hangsúlyozzák, hogy az eredmények kifejezetten nem azt jelentik, hogy veszélyesebb otthon maradni, mint elmenni. A kutatók annyit állapítottak meg, hogy megfelelő védőintézkedések (maszkviselet, távolságtartás) nélkül kockázatosabb egy fertőzöttel egy háztartásban élni, mint vele csak rövid ideig találkozni. Ha az ember nem él COVID-19 beteggel egy fedél alatt, akkor valószínűleg nem otthon kapja el a vírust.

Korábbi kapcsolódó cikkeink:

link Forrás
link Forrás
link Forrás