Franciaországban még mindig divat ragasztót használni a madarak befogására, de az EU most közbelép

2020.07.30. · tudomány

Utolsó figyelmeztetést adott az Európai Bizottság a kontinens egyik utolsó olyan országának, ahol még mindig nem hagytak fel a madarak ragasztó segítségével történő csapdába ejtésével: Franciaországnak.

A felhívást üdvözölték az ügyet elősegítő aktivisták, akik barbárnak nevezték a módszert, és figyelmeztették a francia kormányt, hogy ne befolyásolja őket az agresszívan nyomuló vadászlobbi. A magukat üldözöttnek kikiáltó vadászok szerint ugyanis a ragasztós madárfogás (chasse à la glu) egy évszázados hagyomány.

A ragasztóval bekent faágak felhasználása madarak befogására 1979 óta tiltott tevékenység Európában a Madárvédelmi Irányelv értelmében. A jogszabály szerint azonban speciális helyzetekben, „szabályozott, szelektív és korlátozott mennyiségben” gyakorolható ez a módszer. Franciaország 1989 óta erre a kitételre hivatkozva engedélyezi egyes délkeleti régiókban a ragasztós madárfogást, mivel az arrafelé hagyománynak minősül.

Csakhogy a Francia Madárvédők Ligája rejtett kamerás felvételekkel bizonyította, hogy az említett helyeken egyáltalán nem törődnek a szelektivitás feltételével, és veszélyeztetett fajokra is kockázatot jelentenek – az Európai Bizottságot is ezek a bizonyítékok sarkallták cselekvésre. Franciaország októberig kapott időt arra, hogy törvényben egyértelműsítse a gyakorlat tilalmát.

photo_camera Egy ragasztócsapdába esett vörösbegy Fotó: LPO

A Liga szerint évente 40 ezer madarat ejtenek foglyul ezzel a módszerrel, amellyel körülbelül ötezer vadász élhet. A kérdéses régiókban rigófélékre vadászhatnak, de a videókon vörösbegyek, cinegék, poszáták és pintyek is láthatók a ragasztóval bevont ágakon vergődve, vagy épp amint a vadászok letépik és eldobják őket.

“Remélem, a miniszter nem hallgat a brüsszeli vészharangokra, és hű marad ahhoz, amit Franciaország a hagyományaival és szilárd értékeivel képvisel. Ez a madarak csapdába ejtésének egy nagyon ősi módszere” – mondta a FranceInfónak Willy Schraen, a francia vadászszövetség elnöke. Később hozzátette: „Törvényesen fogjuk megvédeni a ragasztócsapdázást, mert az kultúránk szimbóluma.”

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás