54 évesen meghalt az első ember, akit kigyógyítottak a HIV-ből

2020.09.30. · tudomány

Rákbetegség miatt 54 éves korában elhunyt Timothy Ray Brown, a „berlini beteg”, akinek a szervezetéből először sikerült kiűzni a HIV vírust.

Brown testébe egy olyan donortól származó csontvelőt ültettek át, aki természetesen rezisztens volt a kórokozóval szemben. A műtét után nem kellett többé antivirális gyógyszereket szednie, élete végéig mentes maradt a potenciálisan halálos betegséget okozó vírustól.

A Nemzetközi AIDS Társaság szerint Brown reményt adott a világnak, hogy a HIV gyógyítható. Az amerikai születésű Brown Berlinben élt, amikor 1995-ben felfedezték, hogy HIV-pozitív. 2007-ben pedig a vérrák egy formája, akut mieloid leukémia (AML) alakult ki nála.

Véletlen áttörés

A leukémiát kezelendő vetették alá a csontvelő-átültetésnek, a donorról pedig kiderült, hogy a CCR5 gén ritka mutációjával rendelkezik, ami ellenállóvá teszi a humán immundeficencia-vírussal, azaz a HIV-vel szemben. Rendszerint a CCR5 teszi lehetővé, hogy a HIV bejusson a sejtek belsejébe, de a mutációnak hála Brown vérében a kezelés után gyógyszerek nélkül is észrevehetetlen szintre zuhant a HIV mennyisége, lényegében meggyógyult. Kínai kutatóknak tavaly sikerült emberi őssejtekből kiiktatni a felelős gént.

link Forrás

A csodás gyógyuláshoz vezető leukémia azonban 2020 elején újra megtámadta a szervezetét, és áttétek is képződtek az agyában és a gerincében. Halálhírét partnere, Tim Hoeffgen jelentette be a Facebookon szerdán.

A Brownt meggyógyító transzplantáció túl agresszív, drága és kockázatos eljárás ahhoz, hogy rutinszerűen használják HIV-betegeknél, a csontvelő-átültetést továbbra is elsősorban daganatos betegségek kezelésére alkalmazzák. Azért volt még egy beteg, aki szintén egy daganatos betegség miatti csontvelő-átültetésnek köszönhetően gyógyult meg. Adam Castillejo 2019-ben esett át a beavatkozáson.

Becslések szerint jelenleg 38 millió HIV-fertőzött él a világban, a legtöbben Afrikában, a Szaharától délre.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás