Vennél egy igazi T. rexet? Itt a lehetőség

2020.10.01. · gazdaság

A Christie's aukciósház számtalan őrült húzása közül is kiemelkedik, hogy október 6-án árverésre bocsátja a világ egyik legismertebb T. rexét, Stant. A csontváz árát a szakértők 8 millió dollár körüli összegre becsülik, vagyis 2,5 milliárd forintnyi összeget kell kicsengetni a 4x12 méteres monstrumért.

A csontokra az észak-amerikai Hell Creek kőzetformáció Dél-Dakotára eső részén, 1987-ben talált rá az amatőr őslényrajongó Stan Sacrison, de a paleontológusok ekkor még Triceratops-csontoknak vélték a leleteket. Aztán évek múlva, amikor elkezdték összerakosgatni az ősi kirakót, kiderült, hogy a valaha talált egyik legteljesebb (kb. 70 százalékig komplett) Tyrannosaurus rex-csontvázzal van dolguk.

A csontváz nagyjából 4 méter magas, fejtől farokig 12 méter hosszú, és összesen 188 csontból áll.

Stan a Christie's New York-i központjában
photo_camera Stan a Christie's New York-i központjában Fotó: ANGELA WEISS/AFP

A megtalálója után utólagosan Stan névre keresztelt T. rex 67 millió éve, a krétakorban élt a mai Montana, Wyoming, Észak- és Dél-Dakota államok területét lefedő, Badlands nevű területen. Bár születésekor még csak pulykaméretű volt, felnőttkorára 7-8 tonnásra nőtt, vagyis kétszer masszívabb volt egy mai afrikai elefántnál. Akár 30 centiméteres fogaival egy harapással 225 kilogramm húst tudott elrágni.

Bár csontjainak sérülései küzdelmes életről árulkodnak, pusztulásának okára nem jöttek rá – ellenben azokkal az Edmontosaurus és Triceratops egyedekkel, amelyek részben elfogyasztott maradványait Stan mellett találták meg, így valószínűleg a T. rex vadászta le őket.

Stan fogazata
photo_camera Stan fogazata Fotó: ANGELA WEISS/AFP

A csontvázat először a dél-dakotai Hill Cityben található Black Hills Intézetben állították ki, majd 1995-ben a Japánban megrendezett T. rex-kiállítás központi darabjaként debütált a nemzetközi porondon. Azóta újra a Black Hillsben foglalt helyet, most pedig még néhány napig a Christie's New York-i kiállítóterében látható.

A Smithsonian Magazine szerint utoljára 1997-ben árvereztek el T. rex-csontvázat, a Sue nevű egyed akkor a chicagói Field Múzeum állományába került 8,3 millió dollárért. A National Geographic 2013-ban arról írt, hogy a történelem során körülbelül 50 T. rex-csontvázat ástak ki, így tényleg exkluzív darabról van szó.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás