A 2018 előtt gyártott Apple gépek nem tudják nagy felbontásban futtatni a Netflix kínálatát

2020.10.02. · TECH

Az Apple új generációs operációs rendszere, a macOS Big Sur már támogatni fogja, hogy nagy felbontású és magas dinamikatartományú (4K HDR) filmeket nézhessünk a Netflixen a személyi számítógépünkön – feltéve, hogy a gép nem öregebb két évnél. Ezenfelül egy Safari böngészőre is szükségünk lesz, mert a maces böngészők közül csak ez tudja megjeleníteni a 4K HDR tartalmakat.

A Netflix kompatibilitási dokumentuma szerint a 4K HDR filmek csak azokon a Mac számítógépeken futnak, amikben megtalálható az Apple T2 biztonsági csipje. Ezek az alábbi modellek:

  • iMac (2020)
  • iMac Pro
  • Mac Pro (2019)
  • Mac mini (2018)
  • MacBook Air (2018 vagy későbbi)
  • MacBook Pro (2018 vagy későbbi)

Azt, hogy van-e a gépünkben T2 csip, azt az Apple hivatalos oldalán ellenőrizhetjük. A régebbi iMacek és a 2018 előtti Apple laptopok akkor sem tudják lejátszani a 4K HDR tartalmakat, ha 4K vagy 5K monitorokat csatlakoztatunk hozzájuk.

Hogy a csip megléte hogyan függ össze a nagy felbontású tartalmak lejátszásával, az nem világos: ezt sem az Apple, sem a Netflix nem kommentálta. A Verge cikke szerint elképzelhető, hogy a T2 csip társprocesszorként működik, így nagyobb erőforrást biztosíthat a nagy felbontású filmek lejátszása során. A T2 csipnek integrált videófeldolgozó képességei is vannak; támogatja például a népszerű HEVC kodeket.

A Windows-felhasználók is hasonló megkötésekkel szembesülhetnek, bár az ő esetükben a korlátozások nem kötődnek konkrét számítógéptípusokhoz. A 4K felbontású filmek lejátszásához Windows 10 operációs rendszer, Edge böngésző (vagy hivatalos Netflix alkalmazás), egy 4K monitor, illetve erős központi és grafikus processzor szükséges.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás