Magyar kutatót választottak az Analitikus Filozófia Európai Társasága vezetőjének

Az Analitikus Filozófia Európai Társasága (European Society for Analytic Philosophy, ESAP) megválasztotta az új vezetőségét és irányító bizottságát. A társaság vezetőjének Farkas Katalint, a CEU oktatóját választották.

Az 1970-ben, Budapesten született Farkas Katalin az ELTE-n tanult matematikát és filozófiát. 2000-ig az ELTE oktatója volt, majd a CEU-n folytatta a munkásságát, miután elindult az egyetem filozófia tanszéke. 2007 és 2010 között tanszékvezetőként dolgozott az intézményben, 2010-2014-ig pedig rektorhelyettes volt. 2012-ben az Academia Europaea tagjának választották.

Farkas fő filozófiakutatási területe az elmefilozófia és az ismeretelmélet. 2008-as könyvében, A szubjektum nézőpontjában (The Subject's Point of View, Oxford University Press, 2008) az elme kompromisszumok nélküli internalizmusáról és a mentális készségek kompromisszummentes fenomenális elérhetőségéről írt.

Farkas nagy rajongója René Descartes-nak; reméli, hogy saját munkásságával hozzájárulhat a filozófus megtépázott hírnevének helyreállításához. Saját filozófiai nézeteit egy Richard Marshall által készített interjúban ismertette.

Az ESAP új irányító bizottságába az alábbi tagokat választották:

A társaság 2023-ban, Bécsben tartja a következő jelentősebb konferenciáját, az ECAP11-et.

A választás eredményéről a Qubit filozófiai szekciója, a Filoman számolt be először a Facebookon:

link Forrás

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás