Budapest élhetőségét nem az infrastruktúra hiánya, hanem a rossz berögződések rontják le

Nincsen túlélhető és fenntartható jövőnk tudomány nélkül, ahogy nekünk sincsen nélkületek. Támogasd a Qubit munkáját!

Múlt héten indult el Energiahajó néven a Qubit, az Energiaklub és a TRIP hajó közös rendezvénysorozata, ami a klíma, az épített és a természetes környezet, illetve az energiahatékonyság sokszögén belüli legégetőbb kérdésekre keresi majd a válaszokat – különböző tudományágakból érkező, gyakran egymással is vitázó szakértő vendégeink segítségével. Mint beszámoltunk róla, az első néhány eseményt Budapestnek szenteljük, így a legelső alkalommal a főváros közlekedési dilemmáit boncolgattuk. 

A járvány miatt online eseményen Rab Judit urbanista, Édes Balázs közlekedésgazdász és Sebők Máté humánökológus vitázott, Orbán Gábor, az Energiaklub ügyvezető igazgatója pedig moderált. Hogyan fogunk Budapesten közlekedni 5-10 év múlva? Milyen az a kompakt város? Mi legyen a rozsdaövezetekkel? Hogyan lehetne elérni, hogy Budapest 15 perces várossá váljon? Hova járjon a gyerek iskolába, legyenek-e a fővárosban iskolabuszok? Miért van annyi céges autó? És mi legyen a rakparttal? – ilyen kérdések merültek fel a beszélgetésen, amely már elérhető videó- és podcastcsatornáinkon is.

Nézd itt, vagy hallgasd alább: 



Az Energiahajó első epizódját a Qubit Podcast alatt is meg tudod hallgatni: Spotify-on, RSS-ben és egyre több csatornán, iratkozz fel! 

Ha tetszik, amit csinálunk, ha te is fontosnak tartod, hogy magyar nyelven legyen egy okos és közérthető lap, ami nem a politikai barikádok csatazajáról tudósít, hanem a ránk váró – bátran mondjuk ki, ez az év is megmutatta, mennyire nem túlzás ez – civilizációs kihívásokkal foglalkozik, ami fel meri tenni a jövőnkkel kapcsolatos igazi kérdéseket, és meg is mutatja a modern tudomány válaszait mindezekre, nos ha ez szerinted is olyan égetően fontos, ahogy mi gondoljuk: heroikus munkát végző öt újságíróval, sok tucatnyi kutatóval és csak egy egészen kicsi kiadóval a hátunk mögött, akkor támogasd a munkánkat rendszeresen – számít a segítséged!

Kapcsolódó cikkek a Qubiten: