A vízi élővilág 95 százaléka elpusztult Kamcsatkánál, miután mérgező anyag szivárgott a tengerbe

2020.10.07. · tudomány

Oroszország távol-keleti részén, a gejzírek és vulkánok borította Kamcsatka félszigetén a helyiek már szeptember végén felhívták a figyelmet arra a jelenségre, hogy a szörfösöknek csípni kezdte a víz a szemüket, a tengeri állatok (fókák, polipok, tengerisünök) tetemei pedig egymás után kötnek ki a parton. Az orosz hatóságok nagyszabású vizsgálatot indítottak, mivel minden jel arra mutatott, hogy a szovjet korszakból megmaradt mérgező anyagok szivároghattak a tengerbe valamilyen föld alatti tárolóból.

A Kronockij természetvédelmi terület búvárai a tengeri élővilág tömeges kihalásával szembesültek 10 méter mélyen, elmondásuk szerint az állatok 95 százaléka elpusztult. „Néhány nagyobb hal és rák maradt, de nagyon kis számban” – számoltak be a természetvédők a kamcsatkai kormányzónak.

A Természetvédelmi Világalap (WWF) orosz szervezete közleményben jelezte, hogy a szennyező anyag nem olaj, hanem egy vízben nagyon jól oldódó, átlátszó, kiemelten mérgező anyag. Mint kiderült, a tengerben úszó szörfösöknek nemcsak csípte a szemüket a víz, hanem egyenesen égési sérüléseket szenvedett a szaruhártyájuk, valamint torokfájásról és lázról is beszámoltak.

Pettyes fóka teteme az egyik szennyezett kamcsatkai partszakaszon
photo_camera Pettyes fóka teteme az egyik szennyezett kamcsatkai partszakaszon Fotó: Alexandr Piragis/Sputnik via AFP

A jelenség kivizsgálását Vlagyimir Putyin elnök rendelte el, aki júniusban nyilvánosan fedte meg a szennyezéseket vizsgáló hatóságokat, miután túl lassan cselekedtek, és nem sok eredményre jutottak a szibériai gázolajszivárgás okainak felderítése közben. A kutatók a szennyező anyag forrását keresik, és bár a lehetséges természetes okokat is kivizsgálják, alapvetően emberi eredetű szennyezésre tippelnek.

„A legkézenfekvőbb válasz a szennyezés forrására a Kozelszkij vegyianyag-tároló” – mondta kedden egy kutató, miután nyomozók, ügyészek és külső szakértők szállták meg a környéket, majd víz- és talajmintákat vettek. Az 1979-ben létesített föld alatti építmény rovarirtók és más mérgező anyagok tárolására szolgált, ma viszont nincs törvényes tulajdonosa. A nyomozók a szögesdrót kerítés átvágását és a védőcsomagolásban esett károkat is megállapítottak az őrizetlen helyszínen.

Nyomozók és fókatetem a parton
photo_camera Nyomozók és fókatetem a parton Fotó: Alexandr Piragis/Sputnik via AFP

Az orosz Greenpeace szerint összesen 108 tonna mérgező anyagot tároltak a létesítményben. A szervezet arról is beszámolt, hogy az egyik szennyezett partszakaszon vett vízmintái az átlagosnál négyszer nagyobb értékben tartalmaztak kőolajat, míg a többek között rovarirtókban is használt, mérgező és maró hatású fenol 2,5-szeres értéket mutatott.

Kapcsolódó cikk a Qubiten:

link Forrás