Rothadó krumplival is fut a Doom

2020.10.13. · TECH

Megelégelte a YouTube-on Equalo néven tartalmat gyártó influenszer, hogy már minden lehetséges eszközt bevetettek a „Will it run Doom?” kihívás teljesítésére a programozók, ezért ahelyett, hogy extrém platformra helyezte volna a játékot, új áramforrást vetett be.

A kísérletben több száz főtt krumplit kapcsolt össze, majd rohasztott meg a garázsában, hogy aztán ezek segítségével életet leheljen a TI-84-es, kijelzős számológépbe, ami végül futtatta a játékot – írta a Gizmodo.

Az alábbi 17 perces videóban Equalo részletesen dokumentálja a körülbelül egy hónapig tartó kísérletet, aminek a végére totálisan megutálta a krumplit. A youtuber először egy Raspberry Pi Zero mikroszámítógépre rakta fel a Doomot, és ennek a működtetéséhez igyekezett összeszedni a szükséges krumplimennyiséget.

link Forrás

Nem újdonság, hogy citromból, almából vagy krumpliból áram nyerhető ki, sok általános iskolában kísérleteznek ezzel fizikaórán, sőt ifjú youtuberek telefont is töltenek így. A krumpliba helyezett cinkelt szög és rézpénz elektródként szolgál, elektrolitként pedig a burgonyában található foszforsav. Az elektródok a sav hatására fémionokat bocsátanak ki, a katódon redukció, az anódon pedig oxidáció történik, és töltéskülönbség alakul ki, így megindulnak az elektronok a két fémet összekötő vezetékben.

A krumplik összekapcsolásával növelhető a feszültség, ami azért jó, mert az ehető elemekből viszonylag kevés elektromosság nyerhető ki. Habár egy Raspberry Pi Zero viszonylag kevés, 100-120 mA-nyi áramot igényel, Equalo számításai szerint ehhez mégis közel 770 krumplidarab kellett. Eltartott egy darabig, mire a kicsit több mint 45 kilogramm krumplit megfőzte és összekapcsolta. A kísérlet viszont majdnem csúfos kudarcba fulladt, ugyanis a szétfőtt zöldségháló elsőre nem hozta meg a várt eredményeket. Miközben Equalo napokon át kétségbeesetten próbálta kitalálni, milyen trükkökkel indíthatja el a Doomot, a rohadásnak indult krumplikolónia magától meghozta a megoldást.

Equalo a Raspberry Pi Zerót végül inkább egy TI-84 számológépre cserélte, a bűzlő és izgalmas penészmintázatokat kirajzoló áramforrásnak pedig végül sikerült annyi áramot termelnie, hogy elindítsa a legendás lövöldözős játékot.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás