Kilépett a forró zuhany alól a hideg fürdőszobába, és majdnem belehalt

Csaknem meghalt az a coloradói férfi, aki kilépett a forró zuhany alól a hideg fürdőszobába. A 34 éves férfit a családja találta meg; elmondásuk szerint a földön feküdt, alig kapott levegőt, és a bőrét kiütések borították. A kiérkező mentősök megállapították, hogy a férfi életveszélyes, az egész testre kiterjedő allergiás reakciót, vagyis anafilaxiás sokkot kapott. Az esetről a Journal of Emergency Medicine október 27-i kiadása számolt be.

A család a mentősöknek elmondta, hogy a férfi már korábban is allergiás reakciókat mutatott a hideg levegőre. Az anafilaxiás sokk új fejlemény volt, de a kiütések már korábban is jelentkeztek. Az allergia akkor kezdődött, amikor a férfi trópusi klímájú Mikronéziából a jóval hidegebb Coloradóba költözött.

A mentősök epinefrint és oxigént adtak a férfinak, és a sürgősségi osztályra szállították. Ekkorra már tetőtől talpig izzadság és kiütések borították. A kezelőorvosok megállapították, hogy a férfinak hidegallergia van; ez a csalánkiütésekkel járó allergiás reakció akkor jelentkezik, ha a bőrfelület túl hideg levegővel vagy vízzel érintkezik, de akkor is felléphet, ha valaki túl hideg ételt vagy italt fogyaszt.

A hidegallergia (amit angolul cold urticariának, azaz hideg csalánkiütésnek hívnak) általában viszkető kiütések formájában jelentkezik, de szélsőséges esetekben az anafilaxiás sokk is kialakulhat: ilyenkor a vérnyomás lezuhan, és légzési nehézségek lépnek föl. Az orvosok a jégkockateszttel diagnosztizálták a betegséget: ilyenkor öt percre a bőrre tesznek egy jégkockát, és megfigyelik, hogy kialakulnak-e bőrelváltozások vagy kiütések a jégkocka helyén.

Csak becsléseink vannak arra vonatkozóan, hogy a hidegallergia mennyire elterjedt betegség; a National Institutes of Health korábbi tanulmánya szerint Európában 0,05 százalékát érintheti. Az anafilaxiás reakció azonban jóval ritkább, mint a bőrkiütések formájában jelentkező tünetek.

Nehéz megállapítani, hogy mi okozza a hidegallergiát, de feltételezik, hogy egyes esetekben örökletes betegségről van szó – vagyis genetikai okai lehetnek. Más esetek azt bizonyítják, hogy az immunrendszer helytelen működése, esetleg vírusfertőzés vagy egyes ráktípusok vezethetnek a kialakulásához. Az allergiás reakciót az okozza, hogy a hideg hatására az immunrendszer hisztaminokat vált ki, amik gyulladáscsökkentő válaszreakciót okoznak.

A coloradói férfit a kórházban antihisztaminokkal és szteroidokkal kezelték, és az állapota gyorsan javulni kezdett. Mielőtt elhagyta a kórházat, figyelmeztették rá, hogy kerülje az olyan élethelyzeteket, ahol az egész testét hideg levegő vagy víz érheti. Ezenfelül otthon beadható epinefrin-injekciókat is kapott, amikkel vészhelyzetben kezelheti az anafilaxiás sokkot.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás