Nem csak egy, hanem négy szamárpingvin faj is él a Földön

2020.11.06. · tudomány

Az összehasonlító genetikai vizsgálatok alapján négy önálló faja van a szamárpingvineknek – jelentették be az Ecology and Evolution folyóiratban megjelent tanulmányukban a Bath-i Egyetem evolúcióbiológusai.

A legnagyobb létszámban a Falkland-szigeteken, Déli-Georgián és a Kerguelen-szigeteken élő, de kisebb számban a Macquarie-szigeten, a Heard-szigeten a és McDonald-szigeteken, illetve a Déli-Shetland-szigeteken és az Antarktiszi-félszigeten is előforduló madarakat eddig méretük alapján két alfajra osztották a kutatók. A Pygoscelis papua ellsworthi a kisebb, a Pygoscelis papua papua pedig a nagyobb alfaj elnevezése jelenleg.

A brit evolúcióbiológusok az egymástól szó szerint is elszigetelten fejlődő populációkat vizsgálva jutottak arra az eredményre, hogy a morfológiailag egymástól nehezen megkülönböztethető állományok tagjai genetikailag már nem alkotnak egy közös fajt.

A kutatók ezek alapján új neveket javasolnak. Szerintük a P. papua a Falkland-szigeteken, a P. ellsworthi a Déli-Shetland-szigeteken, illetve a Nyugat-Antarktiszi-félszigeten, a P. taeniata a Kerguelen-szigeteken, a P. poncetii pedig a Déli-Georgián élő szamárpingvinek titulusa lenne.

Szamárpingvin-kolónia a Déli-Shetland-szigeteken
photo_camera Szamárpingvin-kolónia a Déli-Shetland-szigeteken Fotó: JOHAN ORDONEZ/AFP

A szamárpingvin a Pygoscelis nembe tartozó három élő faj egyike. Mitokondriális és nukleáris DNS-bizonyítékok arra utalnak, hogy e madárnem 38 millió évvel ezelőtt vált el más pingvinektől, 2 millió évvel az Aptenodytes pingvinnem ősei után. Ezek alapján az Adélie-pingvin (Pygoscelis adeliae) mintegy 19 millió éve vált le a neme más tagjaitól, míg a szóban forgó szamárpingvin és az állszíjas pingvin (Pygoscelis antarcticus) fajok körülbelül 14 millió éve váltak ketté.

Korábbi kapcsolódó cikkeink:

link Forrás
link Forrás
link Forrás