Ész Ventura: Pentominók négyzetbe zsúfolva

80. feladványunkban az Indián nyár nevű társasjáték lyukas pentominó elemeiből kellett összeválogatni úgy ötöt, hogy azokból ki tudjunk rakni egy 5x5-ös négyzetet, miközben a lyukak egy a felhasznált elemektől eltérő pentominó elemmé állnak össze.

photo_camera Illusztráció: Gáspár Merse Előd

A feladványra 15 különböző megoldás létezik, lásd alább, és ezek elforgatottjai. A megoldáshoz egyébként segítség lehetett, hogy a különböző méretű téglalapok kirakása (köztük az 5x5-ös négyzet kirakása) pentominó elemekből egy ismert probléma, aminek a megoldásai megtalálhatók a neten is.

photo_camera Illusztráció: Boros Péter

A feladványunkban (illetve a játékban) szereplő elemek között egyébként nem szerepelt minden pentominó elem, és amik mégis, azoknál sem szerepelt az összes lehetséges lyukas verzió. Például a teljesen egyenes 5 egység hosszú téglalap nem szerepelt, vagy mondjuk az u betű alakú pentominóból nem szerepelt az, amiben a lyuk az u aljának a közepén lenne. Boros Péter megoldónk azonban általánosan is megoldotta a feladatot: ha az összes lehetséges lyukas pentominó elemet használhatnánk, akkor 53 megoldás lenne.

Kapcsolódó cikk a Qubiten:

link Forrás