A régióban Montenegró és Magyarország a két legfertőzöttebb ország

2020.11.20. · koronavírus

A közép-kelet-európai régióban Montenegró és Magyarország a legfertőzöttebb államok, ráadásul meredeken emelkedő járványgörbékkel. Európában Lengyelország, Svájc, Bulgária és Bosznia-Hercegovina még azok az országok, ahol minden századik állampolgár aktív fertőzött.

Az elmúlt hetekben a korlátozásoknak köszönhetően jó néhány országban sikerült megfékezni a járvány terjedését: Csehország, Ausztria, Szlovákia és Szlovénia a szigorú kijárási korlátozásaiknak és a közterületi maszkviselés bevezetésének hála úgy tűnik, túl van az őszi hullám tetőpontján.

Így is minden századik-kétszázadik fertőzött súlyos állapotban kórházba kerül; a régióban 0,5 és 1 százalék körül van azoknak az aktív koronavírus-fertőzöttknek az aránya, akik végül lélegeztetőgépre kerülnek.

photo_camera Grafika: Tóth Róbert Jónás

A WHO ajánlása szerint akkor végez egy ország elég tesztet, ha a pozitív esetek arányát 5 százalék körül tudja tartani. Ennek a kritériumnak csak Németország és Görögország tud megfelelni, rajtuk kívül Szerbia és Olaszország lépi épp csak túl a 6 százalékos pozitív teszteredmények számát.

Mindenhol máshol jóval magasabb ez az arány, nem egy országban 15-25 százalékban találnak a teszteltek között fertőzötteket.

photo_camera Grafika: Tóth Róbert Jónás

Az összes igazolt fertőzötthöz képest az aktív fertőzöttek aránya egyre több országban lépi át a 40-50 százalékos arányt, jelenleg Magyarországon és Görögországban van ijesztően sok fertőzött. A cseh adatokon itt is látszik az elmúlt hetek szigorú járványpolitikájának eredménye.

photo_camera Grafika: Tóth Róbert Jónás

A tavaszi és őszi hullámban a COVID-19-ben elhunytak száma 100 ezer főre vetített aránya Olaszországon és Csehországon kívül főleg a nyugat-balkáni országokban kiugróan magas.

photo_camera Grafika: Tóth Róbert Jónás