Lasszóvá alakítja magát a barna fakígyó

2021.01.13. · majom

A helyváltoztatás egészen egyedi, korábban ismeretlen formáját fedezték fel a Coloradói Állami Egyetem kutatói.

A Hawaiitól 5300 kilométerre nyugatra található Guam szigetén inváziós fajnak számító barna fakígyó vagy barna mangróvesikló (Boiga irregularis) néven ismert hüllőfajról azt állapították meg, hogy a préda becserkészése során úgy használja a testét mint egy lasszót (vagy pányvát).

Az egyetem honlapján publikált, de a Science által is szemlézett megfigyelés szerint a barna fakígyó ezzel a módszerrel a siklóféléknél eddig nem ismert módon küzd meg a függőleges terepakadályokkal.

Boiga irregularis hagyományos kígyópózban
photo_camera Boiga irregularis hagyományos kígyópózban Fotó: Wikipédia

Ez a kígyó, legalábbis Guam szigetén, más fákon élő fajoktól eltérően nem függeszkedéssel vagy átlendüléssel operál. Ehelyett szinte szó szerint csomót köt magára és úgy húzza fel a testét az elérni kívánt célig, ahogy az az alábbi videóban is látható.

link Forrás

A kutatók előtt az még nem teljesen tiszta, hogy a légi akrobatikában amúgy is nemzetközi klasszisnak számító barna fakígyók természetes körülmények között is így veszik az akadályokat, vagy a különleges helyváltoztató metódus az urbanizált viszonyokhoz való mikroevolúciós adaptáció eredménye-e.

Korábbi kapcsolódó cikkeink:

link Forrás
link Forrás
link Forrás