A Novicsok fejlesztője azt állítja, hogy feltalálta a koronavírus ellenszerét

2021.01.26. · majom

Szenzációs bejelentést tett kedden Leonyid Rink orosz vegyész: a Novicsok után újabb csodaszerrel lepte meg a világot, az általa kifejlesztett Immofon nevű gyógyszerről ugyanis azt állítja, hogy sikeresen gyógyítani lehet vele a Covid-19-et. Rink korábban arról vált ismertté, hogy állítása szerint közreműködött az orosz idegméreg kifejlesztésében, igaz, Oroszország Szergej és Julia Szkripal megmérgezése után tagadta, hogy az országban folynának (vagy valaha folytak volna) hasonló kutatások, a vegyi fegyverek gyártását és használatát szabályozó orosz-amerikai egyezmény ugyanis tiltja a harci mérgek gyártását és használatát.

Rink szerint az új szer bármilyen vírus ellen bevethető, és megvédi a szervezetet súlyosan károsító, potenciálisan halálos citokinvihartól. A koronavírus mellett – legalábbis a feltalálója szerint – hatékony reumatoid artritisz, pikkelysömör, leukémia és tüdőbetegségek esetén is, de az allergiát is meg lehet szüntetni vele. Rink szerint az Immofont eddig hétszáz önkéntes nyugdíjason tesztelték, és senkinek „nem lett semmilyen komoly baja”, sőt, még bele sem haltak a gyógyszeres kezelésbe, a szert pedig jelenleg az orosz egészségügyi minisztérium vizsgálja.

Kalandos múlt

Rink néhány évente azért hallat magáról: 1995-ben vádat emeltek ellene, mert tőle származott az az idegméreg, amellyel megölték Ivan Kivelidi orosz bankárt. A szert – amelynek a létezését és a fejlesztését Oroszország hivatalosan tagadja – Kivelidi telefonjára kenték. Amikor az FSZB tudomására jutott, hogy Rink üzletelt a méreggel, átkutatták az irodáját is, de nem tudták elítélni, mert az újfajta méreg nem szerepelt a mérgező anyagok listáján.

Rink a Szkripal-merénylet idején ismét szakértőként szólalt meg: szerinte Szkripalt a brit titkosszolgálat mérgezte meg Novicsokkal, Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikusról pedig azt mondta, hogy saját magát mérgezte meg.

Az Immofonról egyelőre majdnem annyira keveset lehet tudni, mint magáról a Novicsokról: a szer állítólag két korábban kifejlesztett, lepra elleni gyógyszer keveréke, ezeken kívül pedig tartalmaz még valamilyen anyagcserét serkentő anyagot is. Az egyik lepra elleni gyógyszer Rink szerint a szovjet fejlesztésű, 1967-ben létrehozott Diucifon, a másik pedig a Dapsone (diamino-difenil-szulfon), egy szintén a betegség kezelésére használt antibiotikum.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás