A tapintható klímaváltozástól a holttestkomposztálásig

2021.02.08. · majom

Jó reggelt, szép hetet minden olvasónak. A hét langyos, borús idővel kezdődik, Szibériábn azonban már készítik nekünk a csütörtöktől várható jelentős lehűlést, úgyis mint Igazi Tél – a jelenlegi adatok szerint sajnos továbbra is hó nélkül. Nem úgy Északnyugat-Európában, ahová havat is vitt a hideg, Németországban és Hollandiában is jelentős havazással és közlekedési nehézségekkel, jéggel.

Vírus

Hogy lehet az, hogy a hivatalos magyar koronavírus-adatok szerint kedden mindig látványosan esik a fertőzésszám, csütörtökönként viszont gyakran nagy ugrás látható? A magyarázat a hétvégi tesztelésben keresendő.

A koronavírussal való újrafertőződés gyakoribb lehet, mint gondolják.

Jó hír, hogy a világjárvány időszakában a korábbi hírekkel ellentétben nem nőtt ugrásszerűen az öngyilkosságok száma az Egyesült Államokban.

Mesterséges antitesttel blokkolnák a koronavírust.

A WHO küldöttsége lassan befejezi vuhani nyomozását, az első eredmények szerint a járvány pont úgy tört ki, ahogy anno a hírekben szerepelt.

Örökké velünk marad-e a COVID-19, és ha igen, mi lesz belőle?

Oltás

Az AstraZeneca oltóanyagáról kiderült, hogy kevésbé hatásos a SARS-CoV-2 dél-afrikai változata ellen, így a Dél-afrikai Köztársaság le is állította az oxfordi vakcinával való oltásokat.

Az átoltottság nemzetközi rangsorában továbbra is Izrael áll az élen, ahol százból már 62 ember megkapta az első adagot, a briteknél lassan eléri a 20 százalékot ez az arány.

A vakcinák és a koronavírus-változatok eddig ismert összefüggéseit a Statnews gyűjtötte össze.

Az egyik nigériai államba a Zipline szállítódrónjai juttatják el az oltásokat. Hogy Afrikában milyen csodákat tehet az egészségüggyel a technológia, azt Ruanda példáján mutattuk be korábban.

Klíma és környezet

A klímaváltozás közvetlen hatásaiból ad ízelítőt, hogy egy himalájai gleccser olvadása odáig fokozódott, hogy két gátat áttörve mintegy 150 ember eltüntetett az indiai Uttarakhand államban.

Jamaicában heves esőzéseket súlyos szárazság követett. Az eredmény: a karibi országban súlyos kannabiszhiány alakult ki.

Egy új kutatás szerint az ókori egyiptomi civilizáció felemelkedéséhez is környezeti változások vezettek.

Baktériumfertőzés miatt halnak a csimpánzok egy Sierra Leone-i rezervátumban.

Tudomány

Óriás lesz a jövés-menés a Marson: három küldetés landol hamarosan gyors egymásutánban, ha minden jól megy.

Azt tudtuk, hogy a rossz gyerekkor nem egy előny, de egy új, nagymintás kutatás szerint sajnos a boldog gyerekkor sem garancia a mentális problémáktól mentes életre.

Aggasztó jelenség, hogy egyre több tüdőrákos eset fordul elő azoknak a körében, akik sohasem dohányoztak.

Gazdaság

A járvány kétségtelen földhöz verte az amerikai légitársaságokat, a likviditás azonban soha nem látott szintet ért el, így a vállalatok gyakorlatilag fürdenek a készpénzben.

A gazdasági válság következtében rengeteg kisvállakozás és nagyvállalkozás kerül padlóra. Máris folyik az ötletelés, hogyan lehetne új életet lehelni a kiürült bevásárlóutcákba.

Őrület

Megnyílt az első holttestkomposztáló az Egyesült Államokban, Seattle közelében. Hogy miként működik ez pontosan, arról itt írtunk.

Szeretnél felülni a 185 km/h-val repesztő hullámvasútra? A turistaattrakció 2023-ra épül meg a szaúd-arábiai főváros közelében. Mi baj lehet?