Komoly kannabiszhiány sújtja Jamaicát

2021.02.08. · gazdaság

Hova lesz még ez a világ? Jamaica kezd kifogyni a ganjából (kannabiszból) az extrém időjárás és a helyi illegális piac zavarai miatt. Az országban tavaly a heves esőzéseket hosszan tartó szárazság követte – ez az ellátási zavar egyik oka –, továbbá együttesen hatott a megnövekedett helyi fogyasztás és a termény szűkössége.

A piac csak részben illegális, ugyanis 2015-ben engedélyezték a kannabisz gyógyászati célú fogyasztását és a kis mennyiségű marihuána birtoklását. A félig legális piacon már megjelentek a befektetők, egyik képviselőjük, a Tacaya Group tanácsadó és brókercég vezető „lehetőségkutatója”, Triston Thompson az AP-nek nyilatkozva „kulturális szégyennek” nevezte a fűhiányt. „A múlt év volt a legrosszabb. Sose tapasztaltunk még ilyen veszteségeket. Valahol vicces, hogy éppen Jamaicán van hiány kannabiszból.” (Jamaica ugyanis sokak szemében összekapcsolódik az ország kultúráját meghatározó rasztafári vallásúak spirituális kannabiszfogyasztásával.)

Megfeleződött termés

Az új szabályozás bevezetése óta csak kis összegű bírságot kell fizetnie annak, akinél 56 grammnál (2 unciánál) kevesebb füvet találnak, és nem kerül be a bűnügyi nyilvántartásba sem. Fejenként öt növény legálisan termeszthető, a rasztafárik pedig szabadon szívhatják a ganját vallási célból. A turisták és a helyiek közül sokan mégis az utcán vásárolják a marihuánát, ahol viszont egyre ritkább a portéka.

Először ugyanis a 2020-as hurrikánszezon tarolta le a földeket, majd a szárazság perzselte föl az ültetvényeket, ahogy a továbbra is az illegális piacra dolgozó szegényebb gazdák panaszolják. Súlyosbították a problémát a koronavírus-járvány miatti szigorú intézkedések, például a kijárási tilalom este 6 órától, ami azzal járt, hogy a gazdák nem tudtak kimenni este művelni a földjeiket, ahogy egyébként szokták – mondta Kenrick Wallace, aki csaknem egy hektár földet művel 20 másik gazdával. Mivel nincsenek utak, sok földműves a mai napig gyalog jár ki a földre, és gyalog hordja a vizet is a kutakból és patakokból – ezért nyúlik rendszerint estébe a munka.

Wallace az elmúlt hónapokban kevesebb mint 140 kilogramm terményt (pontosabban virágos hajtást) aratott, szemben az átlagosnak tekinthető 320-360 kilogrammal.

photo_camera Dr. Machel A. Emanuel keresztülsétál a kingstoni West Indies-i Egyetem földjén egy 2019-es fotón. Fotó: ANGELA WEISS/AFP

Hibrid piac vegyes árakkal

Aktivisták szerint a világjárvány hatására és a jamaicai drogtörvény lazulása miatt megnőtt a helyi fogyasztás, ami hozzájárult a szűkösséghez, még úgy is, hogy a járvány miatt a turisták kereslete is elapadt. Akik 2020-ban mégis bejutottak, szintén arra panaszkodnak a turisztikai oldalakon, hogy csak nehezen jutottak fűhöz.

Paul Burke, a Jamaicai Ganjatermesztők és -termelők Egyesületének vezetője azt mondta, hogy a jogszabályi enyhülés hatására a fogyasztók többé nem félnek attól, hogy börtönbe kerülnek. A kannabisz stigmatizációja megszűnt, és egyre többen ismerik el a növény terápiás és gyógyhatásait, amit a járvány idején előszeretettel igénybe is vesznek.

A kistermelők közül azonban sokan frusztrálttá váltak, mert nem tudnak annyit befektetni, hogy tarthassák az ütemet a legális piacon jelentkező kereslettel, ráadásul a rendőrség továbbra is pusztítja „a jó ganjaföldeket” – ahogy Burke fogalmazott. Kanadában másképp működik az ellátás, ott 2018-as legalizáció után rövid idővel érdekes módon a legális piac fogyott ki a fűből.

A kormány által létrehozott Kannabiszenedélyező Hatóság ugyanis csak 29 termesztőt ismert el hivatalosan, továbbá 73 szállítási, kiskereskedelmi és feldolgozási engedélyt adott ki. A hatóság szerint ez elegendő, és nem is hiánycikk a marihuána a szabályozott piacon. A herb house-nak nevezett legális beszerzőhelyeken azonban öt-tízszer drágább a fű, mint az utcán, így a szabályozott fogyasztás tömegek számára maradt elérhetetlen.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás